szerző:
Eduline

Kevesebb mint egy hónap van hátra a magyarérettségiig - hogyan lehet felkészülni ennyi idő alatt a középszintű írásbelire? Mit érdemes átnézni, mit érdemes megtanulni? Szaktanárt kérdeztünk - hasznos tanácsok jönnek.

Szövegértési feladatsor: gyakorolni, gyakorolni

„Tizenkét - általános iskolában, majd középiskolában töltött - év után ki kell alakulnia a szövegértési kompetenciának, tizenkét év oktatásnak elégnek kell lennie ahhoz, hogy egy olyan szintű szöveget értelmezni tudjon a diák, amilyet a középszintű magyarérettségin adnak” - mondta az Eduline-nak Szabó Roland magyar és történelem szakos tanár.

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium pedagógusa azt tanácsolja azoknak az érettségizőknek, akik mégis szeretnének a következő hetekben célirányosan készülni a magyarérettségi szövegértési részére, hogy szerezzenek be egy szövegértési gyakorlókönyvet, és oldják meg az abban szereplő feladatokat.

©

Érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás: megtanulni a szempontokat

A középszintű magyarérettségi második részére már célzottabban lehet készülni. 2017-től az írásbeli első részének megoldására 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi: érvelés és gyakorlati szövegalkotás. A vizsgázó választ a két feladat közül, 120-200 szó terjedelmű szöveget kell alkotni.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

„Ha valaki a gyakorlati szövegalkotást választja, akkor vagy hivatalos levelet, vagy valamilyen publicisztikai műfajú szöveget kell írnia. A hivatalos levélnek nagyon pontos formai, szerkezeti szabályai vannak (hova kerül a címzett, a feladó, milyen elemeknek kell mindenképpen szerepelniük stb.), ha az érettségizők ezeket a szabályokat elsajátítják, az alapján létre tudják hozni a szöveget” - mondta Szabó Roland, hozzátéve: a publicisztikai műfajoknak (riport, interjú, kritika stb.) is megvannak a sajátosságaik, ezeket meg kell tanulni, és a szöveget ezeknek megfelelően felépíteni.

Érettségizők, figyelem! Májusban már ilyen lesz a középszintű magyarérettségi

Változik a középszintű magyarérettségi a 2017-es tavaszi vizsgaidőszaktól - összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 1. változás: rövidebb lesz a szöveg A szövegértési feladatsor alapjául szolgáló szöveg terjedelme rövidebb lesz, mint az eddig megszokott: 2017-től, vagyis már az idei tavaszi érettségin is egy 700-1000 szavas szöveget kell elolvasni, és az alapján megoldani a feladatokat.

Ha valakinek kevés ideje van a felkészülésre, előre eldöntheti, hogy melyik feladattípust - az érvelést vagy a gyakorlati szövegalkotást - választja a kettő közül, és csak arra készül fel. „Az érvelésnek is van egy logikája, a felvezető szövegből kell kiindulni, azt értelmezve kell megfogalmazni a feladat által kért problémákat, és mellettük vagy ellenük érvelni. Ami nagyon jó, hogy nincs rossz érv, a javításnál nem az a lényeg, hogy a tanár egyetért-e a felhozott érvekkel, hanem az, hogy az érv releváns-e” - magyarázta a magyartanár, hozzátéve: a gyakorlati szövegalkotás „tanulhatóbb”, pontos szerkezeti szabályokat kell használni, míg az érvelés szubjektívabb műfaj.

Műelemzés: fel kell készülni az esszéírásra

A feladatsor második része két műértelmező szövegalkotási feladatot tartalmaz - a vizsgázó dönt arról, hogy művet elemez vagy két művet hasonlít össze, 150 perc alatt 400-800 szavas szöveget kell alkotnia. „Nem  biztos, hogy idén is novellát kell majd elemezni” - hívta fel az érettségizők figyelmét Szabó Roland, hozzátéve: a volt már olyan, hogy balladát vagy tárcát kellett elemezni, vagyis más műfajok elemzési szempontjaiból is fel kell készülni.

Ezeket a szavakat szinte mindenki rosszul írja: sok pontot veszíthettek az érettségin

A 2017-es május-júniusi vizsgaidőszakban az érettségi vizsgadolgozatokat már A magyar helyesírás szabályai tizenkettedik kiadása alapján kell értékelni - hívja fel a vizsgaelnökök figyelmét az Oktatási Hivatal. Vagyis érdemes alaposan átnézni az új helyesírási szabályzatot, különben értékes pontokat veszíthettek. A Magyar Tudományos Akadémia 2015 szeptemberében rukkolt elő az új kiadással - a korábbi, 11.

„Az összehasonlító elemzésről szóló feladatban azonban bizonyára két költeményt kell majd összevetni, ennek a szempontjait is meg lehet tanulni” - magyarázta. A műértelmezésnél abból kell kiindulni, hogy az esszének - ilyen műfajú szöveget kell írniuk az érettségizőknek - van egy meghatározott struktúrája, a bevezető felveti az adott problémát, a tárgyalás részben a szöveggel kell dolgozni, az adott mű elemzése van a középpontban. Fontos: nem szabad eltávolodni magától az irodalmi műtől, Szabó Roland szerint az „egy-egy probléma feletti filozofálgatásnak az érvelési feladatban van a helye, nem a műértelmezésben”.

„Nem hiszek abban, hogy minden osztályban ugyanazt kell tanítani"

Miért van helye a kortárs irodalomnak már a kilencedikes irodalomórákon is? Mit olvasnak szívesen a tizenévesek? Ady vagy inkább Kosztolányi a nagy kedvenc a "kötelezők" közül? Mennyi idő alatt lehet ráébreszteni a diákokat arra, hogy a kreativitás menő? Szabó Rolanddal, az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium magyartanárával beszélgettünk.