szerző:
Eduline

Hétfőn a magyarérettségivel indul a tavaszi érettségi szezon legfontosabb hete. Középszinten érettségiztek magyarból? Akkor olvassátok el a következő tanácsokat, hogy minél több pontot szerezzetek az írásbelin.

Olvassátok el kétszer a feladatot

Figyeljetek oda arra, mit kér tőletek a feladat utasítása, olvassátok el kétszer, és húzzátok alá a legfontosabb elemeket az utasításban. Ha például egy szövegértési feladat idézetet kér tőletek, akkor nem jó, ha a saját szavaitokkal fogalmazzátok meg a választ. Talán még fontosabb az érvelés/gyakorlati szövegalkotás, valamint az elemző feladat leírásának értelmezése - az utasítás mindig megad olyan szempontokat, amelyeket használnotok kell.

©

Gyakorlati szövegalkotás? Tanuljátok meg a műfaj sajátosságait

Ha valaki az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül az utóbbit választja, akkor vagy hivatalos levelet, vagy valamilyen publicisztikai műfajú szöveget kell írnia. A hivatalos levélnek nagyon pontos formai, szerkezeti szabályai vannak (hova kerül a címzett, a feladó, milyen elemeknek kell mindenképpen szerepelniük stb.), ha az érettségizők ezeket a szabályokat elsajátítják, az alapján létre tudják hozni a szöveget, de a publicisztikai műfajoknak (riport, interjú, kritika stb.) is megvannak a sajátosságaik, ezeket meg kell tanulni, és a szöveget ezeknek megfelelően felépíteni.

Ilyen feladatokat kapnak a diákok a 2017-es magyarérettségin

A 2017-es tavaszi érettségi szezontól változik a középszintű magyarérettségi, a diákoknak több feladatot kell megoldaniuk. Itt vannak a részletek. A középszinten érettségizőknek továbbra is meg kell oldaniuk egy szövegértési feladatsort - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Írjatok vázlatot

Az írásbelin kaptok majd olyan lapot is, amelyen vázlatot készíthettek - azt tanácsoljuk, hogy mindenképpen írjátok össze pár pontban, mit fog tartalmazni az esszétek, akár a műelemzést, akár az összehasonlító elemzést választjátok a középszintű vizsga második részében. Ha tartjátok magatokat a vázlathoz, szépen felépített, logikus szöveget fogtok írni, erre pedig értékes pontokat kaphattok.

Használjátok a helyesírási szabályzatot

Ha a vizsga végén marad időtök, még egyszer olvassátok át az esszéteket, és ha vannak olyan kifejezések, amelyeknek a helyes írásmódjában bizonytalanok vagytok, ellenőrizzétek a helyesírási szótárban, abból ugyanis minden teremben több példány lesz.

Plusz egy tipp: a csúnya írással, ronda javításokkal két pontot is veszíthettek a magyarérettségin, így erre is érdemes odafigyelni.

Meglepő, de ezzel is pontokat lehet veszíteni a magyarérettségin

Hány pontot lehet veszíteni a közép- és emelt szintű magyarérettségin a csúnya írással? Utánajártunk. A javító tanárok összesen két pontot adhatnak a vizsgázóknak a szövegkép rendezettsége, az olvashatóság, az ékezethasználat alapján.

Ne csak a novella elemzési szempontjait ismételjétek át

Bár a középszinten érettségizők általában arra számítanak, hogy az írásbelin az egyik esszéfeladat egy novellához kapcsolódik majd, ez korántsem biztos. Ne csak a novellák elemzési szempontjait ismételjétek át az érettségi előtt, hanem például a balladákét, a tárcákét stb.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.