szerző:
Eduline

Még tart a hiánypótlási időszak, de kik kapnak felszólítást az e-felvételiben és pontosan miről? Hová érkezik a hivatalos végzés, és hogyan lehet megnézni? Minden kérdésre válaszolunk.

©

Ha a dokumentumok feldolgozásakor kiderül, hogy a jelentkezésben valamilyen hiányosság van, felszólítást kaptok a hiánypótlásáról a jelentkezéskor megadott e-mail címre. Az alábbi hiányok esetén érkezik felszólítás: oktatási azonosító, oklevél, érettségi bizonyítvány, középiskolai bizonyítvány, nyelvvizsga-bizonyítvány. Minden más, a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges dokumentum benyújtásáról nektek kell – külön felszólítás nélkül – gondoskodnotok.

Hová érkezik a hivatalos felszólítás?

A hiánypótlási felszólítás formája – a jogszabályi előírások miatt – végzés, amelyet egy elektronikus aláírással és időbélyeggel ellátott pdf-ben kaptok meg, és amit az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában tudtok megnézni és letölteni. A felszólítás E-felvételibe való kikerüléséről értesítő e-mailt kaptok a megadott e-mail címre.

Az ügyfélkapus jelentkezők a hiánypótlási felszólítás pdf-jét az értesítési tárhelyükre is megkapják, amelyről az Ügyfélkapu is küld nekik értesítő levelet. (Elképzelhető, hogy az ügyfélkapus értesítés hamarabb megérkezik.)

Hogyan vonhatják vissza az idén felvételizők a jelentkezési kérelmet?

Jelentkeztetek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, de meggondoltátok magatokat, és visszavonnátok a felvételi kérelmet? Mutatjuk, mit kell tennetek. Július 11-ig lehet pótolni a felvételihez szükséges dokumentumokat, változtatni a megjelölt szakok sorrendjén és visszavonni jelentkezési helyet vagy helyeket - hívja fel a figyelmet a Felvi. „Amennyiben a jelentkező visszavonja valamely jelentkezési helyét, annak újbóli aktiválására később már nincs lehetőség!

Fontos, hogy megnézzétek

Fontos, hogy akár az E-felvételiben, akár az Ügyfélkapuban megnézzétek a hiánypótlási értesítést, és ha szükséges, annak megfelelően intézkedjetek (töltsétek fel a hiányzó dokumentumot stb.). Az értesítés kiküldésétől számított 5 napon belül ugyanis beáll az úgynevezett kézbesítési vélelem, vagyis akár megnéztétek E-felvételiben vagy az Ügyfélkapu értesítési tárhelyen, akár nem foglalkoztatok vele, az Oktatási Hivatal úgy veszi, hogy megkaptátok és elolvastátok.

Előfordulhat olyan eset is, amikor valaki felszólítást kap, ennek ellenére nincs teendője. Például aki jelentkezéskor megadott középiskolai év végi eredményeket, de dokumentumot nem csatolt, vagy csatolt középiskolai bizonyítványt, de nem az összes szükséges oldalt, felszólítást kap ennek pótlására. De ha időközben úgy döntött, hogy mégsem szeretne tanulmányi pontot számíttatni, vagy csak az oklevele alapján kéri a pontszámítást, akkor neki ez esetben nem kell ezeket pótolnia.

Aki időközben feltöltötte, beküldte azt a dokumentumot, adatot, amire vonatkozóan hiánypótlási felszólítást kap, nem kell újra megtennie, neki elegendő csak a feldolgozás eredményét figyelnie.

Felvételi: nem kell megijedni, ha nem jelennek meg azonnal az érettségi eredményei az e-felvételiben

Nem kell aggódniuk az idén érettségizőknek, ha a bizonyítvány átvétele után nem jelennek meg azonnal az érettségi eredményei az E-felvételi rendszerében. A felvételizőknek nem kell feltölteniük az E-felvételibe a 2003. január 1. után szerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványok, valamint a 2006. január 1. után kibocsátott érettségi bizonyítványok, tanúsítványok másolatait.