szerző:
Eduline

Hogyan fordulhat elő, hogy egy jelentkező két különböző képzésen két különböző pontszámot szerez? Utánajártunk.

©

Egy alapszakot és egy felsőoktatási szakképzést is megjelöltem a jelentkezési lapon, de a két képzésen két különböző pontszámot mutat az e-felvételi. Ez hogyan lehet?

Azért, mert a felsőoktatási szakképzések pontszámítási szabályai sokkal lazábbak, mint az alap- és osztatlan szakoké. A felsőoktatási szakképzésre jelentkezők összpontszámát háromféle módon lehet kiszámolni: a tanulmányi pontok kétszerezésével, a tanulmányi és az érettségi pontok összeadásával, valamint az érettségi pontok kétszerezésével. A három számítási mód közül mindig a felvételiző számára legelőnyösebbet választják.

Jönnek a 2018-as felvételi ponthatárok! Tudósítás percről percre

Este nyolckor nyilvánosságra hozzák a 2018-as felvételi ponthatárait - az Eduline-on minden fontos infót megtaláltok a legnépszerűbb szakokról, egyetemekről és főiskolákról, tudósítóink a Pont Ott Partiról adnak majd helyzetjelentést, este nyolckor pedig jövünk a ponthatárokkal! Tudósítás percről percre. 14:35Hányan jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe az előző években?

Az érettségi pontokat ráadásul - hacsak a felsőoktatási intézmények nem határozták meg külön a vizsgatárgyakat - a két legjobb vizsgaeredményből számítják. 

Az alapszakokon szigorúbbak a szabályok, minden szakon meghatározták azokat az érettségi tárgyakat, amelyekből pontot számítanak - tehát akár az is előfordulhat, hogy két különböző alapszakon két különböző pontszámotok lesz, mert például az egyiken a matek- és a töriérettségitek, a másikon az angol- és a töriérettségi eredményét veszik figyelembe az érettségi pontszám kalkulálásakor.

Várjátok velünk a ponthatárokat!

Az Eduline-on minden fontos információt megtaláltok: megmutatjuk, milyen programok közül választhatnak ma azok, akik nem otthon szeretnék várni a 2018-as felvételi ponthatárait, tudósítóink rendszeresen bejelentkeznek a budapesti Pont Ott Partiról, ahol (többek között) felvételizőket kérdeznek arról, milyen szakra felvételiztek, milyen eredményre számítanak, van-e B tervük, ha nem sikerül a felvételi. A 2018-as felvételiről szóló legfrissebb cikkeinket itt találjátok.

Utánajárunk, melyek 2018 legnépszerűbb egyetemei, főiskolái és szakjai, milyenek az előzetes ponthatárok a kiemelt szakokon, és azt is megtippeljük, melyik képzésen húzzák majd a legmagasabb ponthatárt. És a lényeg: este nyolckor jövünk a 2018-as ponthatárokkal! Ha semmiről nem szeretnétek lemaradni, kövessétek Facebook-oldalunkat!