szerző:
Eduline

November 15-ig lehet jelentkezni az idei keresztféléves felvételire - korábban összefoglaltuk, hogyan kalkulálhattok a pontokkal, ha alap-, osztatlan vagy mesterszakra jelentkeztek, ma pedig a felsőoktatási szakképzések pontszámítási szabályait ismerhetitek meg.

felsőoktatási szakképzéseken is az alap- és osztatlan szakos 400+100 pontos rendszer érvényes, viszont nemcsak az érettségi, hanem a tanulmányi pontokat is meg lehet duplázni. A háromféle lehetőség – az érettségi pontok, a tanulmányi pontok megduplázása, illetve a kettő összeadása – közül automatikusan a legmagasabbal számolnak.

Ha a kiválasztott egyetem vagy főiskola megadott kötelező érettségi tárgyakat, az érettségi pontokat azokból kell számolni - ha nem, akkor a bizonyítványban szereplő két legjobb eredményből áll össze a pontszám.

Az így megállapított pontokhoz mindhárom esetben hozzá kell adni a többletpontokat (kivéve az Országos Képzési Jegyzékben szereplő emelt szintű vagy felsőfokú szakképesítésért, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen elért helyezésért, illetve az Országos Művészeti Tanulmányi versenyek alapján járó többletpontokat).

Fontos változás, hogy 2014-ben - így már az idei keresztféléves felvételin is - 220 a minimumponthatár a felsőoktatási szakképzéseken, ha ennél (az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen adható pontok nélkül) kevesebbet szereztek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges helyre nem kerülhettek be. Az alap- és osztatlan szakos pontszámítási szabályokról itt, a mesterszakos szabályokról pedig itt olvashattok.