szerző:
Eduline

Ismét szigorítottak a felvételi szabályain, a gyengébb teljesítményű jelentkezők aligha jutnak majd be a népszerűbb szakokra.

Aki nem éri el a minimumponthatárt

A 2015-ös felvételin az alap- és osztatlan szakokon már 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig legalább 240 pontot kell elérniük a jelentkezőknek - aki ennél kevesebb pontott szerez, nem kerülhet be sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges képzésre.

A 2015-ös felvételi pontszámítási szabályokról itt olvashattok.

Aki nem tesz emelt szintű érettségit

A 2015-ös felvételin is kötelező lesz az emelt szintű érettségi több bölcsészet- és társadalomtudományi szakon, jogászképzésen, az általános orvosi, fogorvosi és gyógyszerészeti képzésen. Az emelt szintű érettségiért ilyenkor is jár többletpont, de csak akkor, ha legalább 45 százalékos eredményt értek el. A szakok listáját itt találjátok.

Tizenhat szak: 2015-ben is magasak lesznek a ponthatárok

Tizenhat alap- és osztatlan szakon - így például az összes gazdasági képzésen, kommunikáció és jogi szakon - ismét jóval 400 fölötti ponthatárokat húztak. Azok, akik ezt a ponthatárt nem érik el, nem kezdhetik el tanulmányaikat állami ösztöndíjas formában.

©

Fontos, hogy ezek minimumponthatárok, vagyis elképzelhető, hogy egy-egy egyetemen ennél is magasabb lesz a limit - a 2014-es felvételin például a Budapesti Corvinus Egyetemen volt ilyen.

A legmagasabb, 465 pontos határt állapítottak meg az alkalmazott közgazdaságtan, a gazdaság- és pénzügy-matematikai elemzés, a nemzetközi tanulmányok szakon, 460 pontot rögzítettek a jogász, a nemzetközi gazdálkodás szakoknál. A többi szak ponthatárát itt nézhetitek meg.

Huszonöt szak: 300 feletti központi ponthatár

Továbbra is minden szakon lesz állami ösztöndíjas hely, ugyanakkor a tizenhat népszerű szak mellett másik huszonöt - szintén sok diákot vonzó - képzésen húznak központi ponthatárt. Aki ezt nem éri el, az csak önköltséges formában tanulhat (már amennyiben a fizetős verziót is megjelölte a jelentkezési lapon, és elérte az ottani ponthatárt)

300 pontot határoztak meg például a politológia, a szociológia, történelem-régészet szakirányoknál. Osztatlan tanárképzésben 305 pontot rögzítettek, általános orvosira legalább 380 pontot kell összegyűjteni. A szakok és a ponthatárok listáját itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!