szerző:
Eduline

Megjelent az a jogszabálymódosítás, amelynek értelmében a 2017-es őszi és a 2018-as tavaszi érettségin még a "régi" - kronológiai táblázatot is tartalmazó - történelmi atlaszokat is lehet használni.

©

A hvg.hu a friss Magyar Közlönyben akadt rá arra a jogszabálymódosításra, amely kimondja: az idei őszi és a 2018-as tavaszi érettségin a tanulók nem csak az állami kiadó által kifejlesztett, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó – és több szakmai szervezet, pedagógus által kritizált – középiskolai történelmi atlaszt használhatják, hanem a régebbi kiadásúakat is.

A rendeletben az áll:

3. § A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelem atlaszok is használhatóak.

Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár augusztusban a Magyar Időknek adott interjúban azt mondta, “azt tervezzük, hogy a régebbi középiskolai történelmi atlaszokat még egy évig lehessen használni. Korábban úgy volt, hogy idén lehet utoljára, de talán így könnyebb lesz az átmenet, több ilyen kérést kaptunk iskoláktól, amit megfogadunk, bár időközben elkészült az új atlasz".

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a májusi történelemérettségi reggeléig nem jutott el mindenkihez az a rendelet, amely a történelmi atlaszok használatát szabályozta. Volt olyan középiskola, ahol az érettségizők egy számukra teljesen ismeretlen atlaszt kaptak a vizsga előtt percekkel - erről panaszkodtak többen az eduline olvasói közül.

Jó hír a 2018-ban érettségizőknek: mégis használhatják a régi történelmi atlaszt

A 2018-as érettségin is lehet használni a régi történelematlaszokat - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-t. Azt írták: dolgoznak a jogszabálytervezeten, hogy a régi történelematlaszt egy évvel tovább használhassák a diákok. Ez azt jelenti, hogy a 2016/2017-es tanév május-júniusi vizsgaidőszakában használt és a 2015/2016-os tanévben tankönyvjegyzékbe vett középiskolai történelematlaszok is ugyanúgy használhatóak lesznek majd, ahogy az előző tanévben is.