szerző:
Eduline

Szigorítottak az előrehozott érettségi szabályain, több szakhoz kell emelt szintű érettségi, kevesebb tantárgyból lehet vizsgázni - így változnak az idén az érettségi szabályai.

Vége az előrehozott érettséginek

Utoljára a 2013-as őszi érettségin lehetett előrehozott vizsgát tenni valamennyi tantárgyból, 2014. január 1-től kizárólag informatikából, latinból és élő idegen nyelvekből lehet előrehozott érettségire jelentkezni, csak a májusi-júniusi vizsgaidőszakban. Fontos: ha az előrehozott érettségi nem sikerül, csak a középiskolai tanulmányokat lezáró "rendes" érettségi időszakban lehet javító vagy pótló vizsgára jelentkezni.

©

Eddig már a 10. vagy a 11. osztály végén vizsgázhattak a középiskolások azokból a tantárgyakból, amelyeket az utolsó évfolyamokon nem tanultak, illetve azokból, amelyekből eléggé felkészültnek érezték magukat - általában idegen nyelvből, informatikából vagy természettudományi tárgyból. A szigorítással több ezer diák jár rosszul: 2011-ben 40 ezer, 2012-ben pedig 38 ezer diák  - az őszi vizsgaidőszakban például a jelentkezők több mint fele - választotta ezt a vizsgatípust.

Kevesebb tantárgyból lehet vizsgázni

2014-ben már nem lehet érettségizni ábrázoló és művészeti geometria, magyar népzene alapjai, hangtani és akusztikai ismeretek, illetve hangkultúra tantárgyból. A maradék két művészeti tárgy - a művészettörténet és a népművészet - választható közismereti vizsgatárgy lesz. Az utazás és turizmus közismereti vizsgatárgyból csak hatodikként, az öt kötelező, illetve kötelezően választandó tárgyon felül lehet érettségizni.

A legfontosabb infók a 2014-es felvételiről

Pontszámító kalkulátor (alapszakos)

A 2014-es pontszámítási szabályok

Mesterszakos pontszámítási szabályok

A 2013-as ponthatárok

A 2014-es felvételi szabályai

Mennyit kell fizetni a legnépszerűbb mesterszakokért?

Mennyibe kerül egy félév a tizenhat népszerű szakon?

A tizenhat népszerű szak 2014-es ponthatára

Így kell használni az e-felvételit - lépésről lépésre

A 2013/2014. tanév május-júniusi vizsgaidőszakától megszűnnek a nemzetiségi nyelvi érettségi vizsgák is: a diákok az adott nemzetiség nyelvéből mint idegen nyelvből jelentkezhetnek ugyan érettségire, de azzal a megkötéssel, hogy a középszintű szóbelin a nemzetiségi nyelvet tanulók számára készített tételsorba a nemzetiségi ismereteket is be kell építeni.

Több szakon lesz kötelező az emelt szintű érettségi

A 2014-es felvételin több szakra csak akkor kerülhettek be, ha egy vagy két tantárgyból emelt szintű érettségit tesztek. Néhány szakon - ilyen például az általános orvosi vagy a fogorvosi - két emelt szintű vizsga kell, több társadalomtudományi, jogi, bölcsészettudományi, műszaki, agrár- és gazdasági képzésen pedig egyet írtak elő. Itt a teljes lista.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!