szerző:
Eduline

Sajnos megtörténhet az, hogy nem tudsz felkészülni az érettségi vizsgára (esetleg felkészültél, de a feladatsor előtt mégis leblokkolsz). A teszt elbukása esetén sem kell kétségbe esned. Itt vannak a lehetőségeid.

Mikor nem sikerül az érettségi?

A sikeres érettségihez a maximális pontszám legalább 25%-át kell megszerezned - az írásbelin és a szóbelin összesen. Így például ha az egyik tárgy írásbeli vizsgáján 100 pontot, szóbeli vizsgáján pedig 60 pontot lehet elérni, akkor a 160-ból legalább 40 pontot meg kell szerezned ahhoz, hogy letedd az érettségit.

Azonban abban az esetben, ha akár az írásbelin, akár a szóbelin nem szerezted meg legalább az adott vizsgarész összpontszámának 12%-át, akkor nem sikerült teljesítened az érettségit. Tehát, ha a 100 pontos írásbeli vizsgán csak 11 pontot szereztél meg, akkor már nem tudsz javítani a szóbeli résszel sem.

Ebben a rendszerben csak az emelt szintű nyelvi érettségik számítanak kivételnek, mert ott az írásbeli feladatsor egyes részeinél (íráskészség, hallott szöveg értése stb.) külön-külön teljesíteni kell ezt az értéket.

Mi a különbség a javító és pótló érettségi között?

Javító vizsgát abban az esetben tehet egy diák, ha valamilyen felróható ok miatt nem sikerült neki az érettségi vizsga (nem volt meg a minimum pontszám, nem fejezte be a tesztet, puskázott és észrevették, stb.) és ezért megismétli a tesztet. Erre csak a követlező vizsgaidőszakban van lehetőség, így ha például valamelyik tavaszi vizsgája lett sikertelen, úgy leghamarabb az őszi időszakban javíthat. Ebben az esetben az addig elért pontokat/ teljesített vizsgarészeket nem számítják be, az adott tárgy minden részét újra kell írnia a diáknak.

Ezzel szemben pótló vizsgát akkor tehet a diák, ha valamilyen neki fel nem róható ok miatt el sem tudta kezdeni/nem tudta befejezni a vizsgát (rosszul lett, tűzriadó volt, a vizsga megkezdése előtt kitudódtak a feladatok stb.) Ebben az esetben a vizsgázó még az adott érettségi időszakban megismételheti a vizsgát. Fontos még, hogy ebben az esetben a már teljesített vizsgarészek megismétlése nem szükséges, így például a már sikeresen telejsített írásbeli vizsgát nem kell újraírnia a diáknak, ha a szóbeli vizsgáját pótolja.

Itt van a közép- és az emelt szintű fizikaérettségi hivatalos megoldása

Középszinten 2344-en, emelt szinten 1197-en érettségiztek hétfőn fizikából, az Oktatási Hivatal pedig már közzé is tette a hivatalos megoldókulcsot. Már ellenőrizhetitek, hány pontot szereztetek a közép- vagy az emelt szintű írásbelin. A középszintű fizikaérettségi feladatsora és megoldása Az emelt szintű fizikaérettségi feladatsora és megoldása A Nap ultraibolya sugárzásáról, a kerékpárok modern alkatrészeiről és az elektromos búvárszivattyúk teljesítményéről is kaptak feladatot a diákok a középszintű fizikaérettségin.

Mikor kell póttételt húzni?

Abban az esetben, ha a vizsgázó láthatóan nem tájékozott a szóbeli vizsga kihúzott tételében, és nem tudja elérni a megszerezhető pontszám 12%-át, így a vizsgáztató egy alkalommal póttételt húzathat vele. Ebben az esetben azonban hiába érne maximális pontszámot a vizsgázó felelete, már csak az elért pontszám felét kaphatja meg (és az osztályzásnál is fele pontszámmal számolnak).