szerző:
Eduline

Milyen feladatokat kaptak a magyarból emelt szinten érettségizők? Ottlik, Vörösmarty, Dante is előkerült a feladatsorban.

Itt találjátok a középszintű és az emelt szintű magyarérettségi hivatalos megoldását.

A műveltségi feladatsor Ottlik Géza Iskola a határon című regényéből egy részlethez kapcsolódott.

Viszonylag sok kérdést kaptunk a motívumaihoz, az időkezeléséhez kapcsolódóan. Ehhez kapcsolódóan regénymotívumokra voltak még kíváncsiak: tézisregény, lélektani regény, utópisztikus és anti utópistikus regény. Ezekhez kellett szerzőt és címe társítanunk.

- mondta az eduline-nak Luca, a budapesti Eötvös József Gimnázium végzőse. Versfelismerési feladatot is kaptak a diákok emelt szinten. Versszakokhoz kellett szerzőt és címet társítaniuk, de verseléssel, versmértékkel kapcsolatos feladatok is előkerültek.

Középszintű irodalom szóbeli érettségi felkészítő - online képzés és tanfolyam - eduline.hu

Online képzés célja: Az online érettségi felkészítő tanfolyamot kifejezetten a 2016-os középszintű irodalom szóbeli vizsgájára készített...

"Két-járom feladat is kapcsolódott Ottlik időábrázolásához. Volt olyan, ahol csak időhatározó kifejezéseket kellett idézni (3db-ot), az egyik 4 pontos feladatban pedig 3 érdemi megállapítást kellett tenni arról, hogy mi indokolja a bonyolult időábrázolási technikát. Volt olyan, ahol 2 bekezdést kellett tartalmi es motivikus szempontból összehasonlítani (szintén 3 állítással). Ottlik életrajzába is belekérdeztek egy feladat erejéig (2 pont)" - írta nekünk egy mási olvasónk.

A második rész se volt egyszerű

Versértelmezésnek Vörösmary Mihály Éj és csillag című művét kaptuk, az volt hozzá a szempont, hogy az ellentétek és a vallási hagyomány nyelviségének megítélése milyen szerepet tölt be a versben. A reflektáló szöveg pedig Dante-újrafordítások és a Babits-fordítás összevetése volt. Mind a három fordításból kaptunk részleteket, és azok alapján kellett megindokolnunk, melyik fordítást kell jelenleg benne hagyni a szöveggyűjteményekben. Illetve arról kellett még írnunk, ehhez kapcsolódóan mit gondolunk az újrafordításokról.

- mondta az Eötvös érettségizője. Arra a kérdésünkre, hogy mennyire érezte nehéznek az emelt magyart, azt válaszolta, hogy bár a műveltségi teszt és a reflektáló szöveg jól ment, a verselemzéssel kapcsolatban vannak kételyei.

Nem volt annyi mondanivalóm a versről, mint amennyi helyet, négy oldalt, adtak rá. Kicsit nyomaszó volt, hogy annyit kellett volna írnom. A tömör, lényegretörő válaszom nagyjából másfél oldal terjedelmű volt, így azonban elhúztam két és félre, és most kicsit félek, hogy nem lett elég tartamas az írásom.

A középszintű érettségi feladatait és megoldásait itt találjátok

A megoldások első részéért katt ide!

A szövegalkotást és érvelést itt találjátok.