szerző:
Eduline

Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

©

A középszintű biológiaérettségiről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat itt találjátok.

Az idei biológiaérettségi feladatsora sokkal jobb, mint a tavalyi: "kevesebb benne a biokémia".

Itt találjátok a középszintű biológiaérettségi első öt feladatának megoldásait.

Itt van a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldása

Közzétette a középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldását az Oktatási Hivatal. A középszintű biológiaérettségi feladatsora: A középszintű biológiaérettségi hivatalos megoldókulcsa: Kanyaró, sejtes szerveződés, öröklött esélyek - ezekkel a témákkal is kell foglalkozniuk a biológiából középszinten érettségizőknek. A emberi szervezettel kapcsolatos feladatokon túl természetesen szerepelnek növény- és állattanról szóló feladatok is.

A középszintű biológiaérettségi egyik feladata a kanyaróhoz kapcsolódik - a téma igen aktuális a betegség romániai feltűnése miatt.  

A diákoknak ezen kívül meg kell oldaniuk sejtes szerveződéssel, vércsoportokkal és az öröklött esélyekről szóló feladatokat is. Az emberi szervezettel kapcsolatos téma az idei érettségi feladatsorában a karizom és a szív, de állattani és növénytani feladatokkal is találkoznak a diákok, például egy különleges dél-amerikai futómadárról is kaptak kérdéseket.

A középszintű írásbeli vizsgán 100 vizsgapontot szerezhetnek a diákok. A feladatlap 6-12 feladatból áll. Minden feladat több részfeladatot tartalmaz, egy feladaton belül szerepelhetnek egyszerű (ismeretet felidéző) és értékelő (problémára irányuló) részfeladatok is. Ez utóbbiak kapcsolódhatnak kísérlet leírásához vagy szöveg, kép értelmezéséhez. A részfeladatok közel 50%-a egyszerű zárt végű feladat.

Az érettségizőknek a vizsgát 120 perc alatt kell megoldaniuk, de ezt az időt úgy osztják be feladatonként, ahogy akarják.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat. A 2018-as érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.