szerző:
Eduline

Milyen idei változásokra kell mindenképpen érdemes odafigyelni a felkészülés és az érettségi közben? Nasli Ádám, a Studium Generale történelem szekciójának vezetőjét kérdeztük. Figyelem, hasznos infók következnek!

Hivatalos: így változik az érettségi 2017-től, itt vannak a részletek

Nem érdemes az előző évek vizsgakövetelményei alapján felkészülni a 2017-es érettségire, több tantárgyból változnak ugyanis a feladatsorok, de az újdonsült szakgimnáziumok végzősei is nagy változással néznek szembe. Kötelező lesz a szakmai érettségi 2017-től a volt szakközépiskolák - új nevükön a szakgimnáziumok - végzősei kötelesek érettségizni a szakmacsoportuknak megfelelő szakmai tárgyból.

A fenti cikkünkre kattintva megtalálhatjátok összefoglalásunkat az idei érettségi nagyobb változásairól.

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a töriérettségiről.

Megvannak a középszintű töriérettségi első részének témái.

Itt pedig az esszéfeladatok témáit találjátok.

Nasli Ádám, arra a kérdésünkre, hogy melyek az idei fontos változások, elsősorban az esszéfeladatokat említette.

Emelt szinten van egy új feladattípus, az úgynevezett komplex esszé. Nem kell nagyon nehéz dolgora gondolni, annyiban lesz másabb, mint az eddigiek, hogy több korszakon átívelő problémákat kell majd feldolgozni és kifejteni az esszében. Tehát például a feladat nem Mária Terézia jobbágyokkal kapcsolatos politikájára fog rákérdezni, hanem azt kéri majd, hogy több évszázadon kereszül vezesse le a ivzsgázó a  jobbágy társadalomtörténetet Ez valamelyest nehezítésnek mondható, de szerintem nem kell nagyon megijedni.

Nem csak emelt szinten, a középszintű történelemérettségi feladataiban is vannak idén változások.

Ami középszinten változás, hogy csökkent a megírandó esszék száma, ez azért lesz nehezítés, mert csupán négy választható téma lesz és abból kell majd kettőt megírni. Tehát sokkal kisebb annak a lehetősége ,hogy kiválassza a diák a számára legmegfelelőbb esszét.

A történelemérettségi első részében közép- és emelt szinten is bevezetik idéntől az úgynevezett komplex tesztfeladatot.

Van egy oylan változás, amit komplex tesztfeladatnak hívnak. Ez lesz a legtöbb pontot érő feladat. Egy nagyon sok kompetenciára építő feladatról van szó. Például adott esetben akár verselemző része is lehet, például, ha egy reneszánsz mű szerepel forrásként, akkor arra vonatkozóan akár irodalmi vonatkozással kapcsolatban is kérdezhetnek.

Érettségizzetek velünk!

Az Eduline-on az idén is megtaláljátok a legfrissebb infókat az érettségiről: a vizsgák napján reggeltől estig beszámolunk a legfontosabb hírekről, megtudhatjátok, milyen feladatokat kell megoldaniuk a középszinten vizsgázóknak, de az emelt szintű írásbelikről is nálunk találjátok meg a tudnivalókat.

És ami a legfontosabb: az írásbeli után nálunk nézhetitek át először a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Délutánonként arról olvashattok, hogy mit gondolnak a tanárok és a vizsgázók a feladatsorokról, és persze ti is leírhatjátok véleményeteket kommentben, sőt a szaktanároktól is kérdezhettek.

Ha elsőként szeretnétek megkapni a megoldásokat, lájkoljátok Facebook-oldalunkat vagy csatlakozzatok az érettségizők Facebook-közösségéhez. Az érettségiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.