szerző:
Eduline

Holnap kerül sor az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgákra.

©

Holnap reggel nyolctól a szakgimisek kötelező jelleggel érettségit tesznek egy szakmai tárgyból. Hogy ki, miből vizsgázik, az attól függ, milyen szakirányú szakgimnáziumi képzésben vett részt (egészségügy, faipar, földmérés, gépészet, informatika, stb.).

A középszintű szakmai érettségik megoldásait itt nézhetitek meg, az emelt szintűt pedig itt.

A holnapi vizsgák idéntől kötelezőek, és nagyjából 30 ezer végzőst érint az új szabályozás. Ez ellen hónapok óta tiltakoznak, de nem sikerült elérniük a kormánynál, hogy enyhítsenek a szabályokon.

A tiltakozók szerint az első probléma a kötelező jellegből fakad. A szakgimis végzősök nem dönthetik el, hogy ötödik vizsgatárgyként mit választanak. Így aztán, ha valaki informatikai szakgimibe jár, de orvosira menne továbbtanulni, legalább hat tárgyból kell vizsgáznia, mert a számára már teljesen felesleges informatikai ismeretek szakmai tárgyból is érettségiznie kell, és nyilván az orvosihoz szükséges biológiából, kémiából.

 

Érettségizők ezrei járnak rosszul a szigorítással, hiába tiltakoztak hónapokig

Több tízezer végzős szakgimnazista előtt a megszokottnál jóval nehezebb érettségi szezon áll - ők az elsők, akik egy jogszabály-módosítás miatt nem dönthetnek arról, hogy a magyar, a matematika, a történelem és az idegen nyelv mellett miből tesznek érettségit. Ettől az évtől kötelező komplex szakmai vizsgát tenniük. Több ezren tiltakoztak a szigorítás ellen, hiába.

A másik probléma abból fakad, hogy későn ismerhették meg a vizsgák pontos anyagait. A kormány azzal érvelt korábban, hogy 2011-ben már lehetett tudni, hogy az akkori kilencedikeseknek majd kötelező lesz a szakmai érettségi. Ez valóban így van, azonban a komplex szakmai érettségi követelményeit mindössze tavaly év végén sikerült nyilvánosságra hozni, így négy év helyett valamivel több, mint négy hónapjuk maradt a diákoknak a felkészülésre.

Ha a fenti nehézségek még nem lennének elegek ahhoz, hogy joggal tartsanak a holnapi naptól a diákok, még itt van annak a tíz szakgimisnek a nyílt levele, amiben arról számolnak be, hogy rengeteg szakmai órájuk maradt el az utóbbi években a tanárhiány miatt.

Ha te is szakmai érettségit teszel, várjuk a véleményedet a vizsgáról az [email protected] címre.