szerző:
Eduline

Reagált a szakmai érettségiről szóló olvasói véleményekre a Nemzetgazdasági Minisztérium, azt írják, 36 vizsgatárgy közül mindössze hárommal kapcsolatban tettek észrevételt érettségizők.

©

Miután a diákok idén először tettek ágazati szakmai érettségit, a Nemzetgazdasági Minisztérium mindent megtett a nyugodt légkör megteremtése, valamint a vizsgák zavartalan lebonyolítása érdekében. Az új ágazati szakmai érettségi vizsga a 2013-ban kiadott és bevezetett szakképzési kerettantervek tananyagára épült, a vizsgatárgyak emelt- és középszintű írásbeli mintafeladatai és a szóbeli mintatételek elérhetők voltak. Miután új vizsgatárgy bevezetése történt meg, különösen fontos a véleményekre, észrevételekre odafigyelni, azokat összegezni. A 36 vizsgatárgyból, 3 vizsgatárgy esetében tettek eddig észrevételt, ezeknél jelenleg folyik a tételkészítő bizottságok szakmai álláspontjának kialakítása. A tárca illetékes szakterülete az érettségi tapasztalatainak feldolgozását megkezdte, a bizottságok tevékenységének értékelése után pedig haladéktalanul megteszi a szükséges intézkedéseket

- írja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, rengeteg olvasói levelet kaptunk a szakmai érettségi vizsgákról. Egy édesanya például azt írta, fia iskolájában az érettségi pillanatáig nem tudták sem a tanárok, sem a diákok, mi lesz a követelmény. "Olyannyira nem tudták a tanárok sem, hogy mi lesz a követelmény, hogy tanácsolni sem tudtak a gyerekeknek, mi lesz benne az érettségiben és mi nem" - írta.

 

Talán öt kettes lett az osztályból, a többi egyes - siralmas eredmények a szakmai érettségin?

Több szakgimnáziumban siralmas eredmények születettek az idén kötelezővé vált szakmai érettségin - legalábbis ez derül ki az eduline-hoz érkező olvasói levelekből. A hivatalos, összesített eredményekre még várni kell. Pénteken jelentettük meg annak az édesanyának a levelét, aki arra panaszkodott, hogy a fia osztályában a legjobb szakmai érettségi dolgozat 42 százalékos lett, a többi végzős ennél rosszabb eredményeket ért el - a szülő szerint a siralmas eredményről elsősorban nem a diákok tehetnek.