szerző:
Eduline

Az állami ösztöndíjas képzésben résztvevőknek a hallgatói szerződés aláírásával el kell fogadniuk és teljesíteni a benne foglaltakat, de mi történik akkor, ha a hallgatói jogviszony megszűnik? Olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Ha bizonytalanok vagytok és úgy gondoljátok, hogy már lehet, hogy az első félévben rájöttök, hogy nem az a ti szakotok, ahová jártok, akkor még minden következmény nélkül kihátrálhattok. Ugyanis ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, és mindössze egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem kell fizetnetek.

Ha azonban már kettő vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszonyotok, visszafizetési kötelezettségetek lesz (kivéve, ha a megszűnéshez képest egy éven belül új képzést kezdtek el). Osztatlan mesterképzés esetén ugyanez a szabály, csak itt két félév a "türelmi idő", vagyis akár egy teljes tanév után is meggondolhatjátok magatokat, nem kell fizetnetek. Három félév után azonban (ha egy éven belül nem kezdtek el egy újabb képzést) vissza kell fizetni az ösztöndíjat.

Ha ennél több félév után szűnik meg a jogviszony, automatikusan fizetési kötelezetség terhel titeket, ha a megszűnést követő 1 éven belül nem kezdtek új képzésbe.

Mi az a hallgatói szerződés és mit vállaltok ezzel pontosan? Erről itt olvashattok.

Ezt minden elsőévesnek tudnia kell: már most lehet halasztani?

Már az őszi félévben halaszthatnak azok a hallgatók, akik az idei felvételin bekerültek egy szakra, de szeptemberben még nem szeretnék elkezdeni tanulmányaikat? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk. Bekerültem az egyik egyetemre, de csak önköltséges szakra, ezért azt nem kezdeném el szeptemberben - halaszthatok már most?