szerző:
Eduline

Hamarosan eldől, ki jut be idén a felsőoktatásba. Megnéztük, hányan jelentkeztek a legnépszerűbb egyetemekre, főiskolákra.

ELTE, Szeged, Debrecen, Pécs, BME

Az egyetemek közül a legnépszerűbb az Eötvös Loránd Tudományegyetem: 17 155-en adták be a jelentkezésüket valamelyik alap-, osztatlan vagy mesterszak, illetve felsőoktatási szakképzés állami ösztöndíjas formájára. A második 12 239 jelentkezővel a Szegedi Tudományegyetem, a harmadik pedig 11 985 jelentkezővel a Debreceni Egyetem lett. A Pécsi Tudományegyetem állami ösztöndíjas képzéseire 10 174-en adtak be jelentkezési lapot. Az ötödik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett: ide 9782-en felvételiznek támogatott helyre.

A top 30
©

A legnépszerűbb főiskolák

A főiskolák közül a Budapesti Gazdasági Főiskola a legnépszerűbb: 7290-en jelentkeztek állami ösztöndíjas helyre. A második az egri Eszterházy Károly Főiskola: 3566-an szeretnék támogatott formában elkezdeni tanulmányaikat. A Nyíregyházi Főiskola állami ösztöndíjas képzéseire 2588-an, a Kecskeméti Főiskolára pedig 2259-en felvételiznek. Az ötödik a Dunaújvárosi Főiskola: ide 1180-an adtak be jelentkezési lapot valamelyik szak állami ösztöndíjas formájára. A felvételi jelentkezésekkel kapcsolatos összes statisztikát itt nézhetitek meg.

2013-ban az, aki eléri a 240 pontos minimumponthatárt, és belefér az intézményi kapacitásba, állami ösztöndíjas formában kezdheti meg tanulmányait az alap- és osztatlan képzéseken. A felsőoktatási szakképzések esetében a minimumponthatár 200 pont. Kivétel ez alól az a tizenhat népszerű szak, amelyeken központilag határozták meg a támogatott képzés ponthatárát.

Ennyien kerülhetnek be
A budapesti egyetemek kapacitásszámait itt, a vidéki intézményekét pedig itt nézhetitek meg. A legnépszerűbb szakok kapacitásszámait itt, a társadalomtudományi képzésekét itt, a műszaki szakokét itt, az informatikai képzésekét pedig itt találjátok. A két szám a szak minimális, illetve maximális hallgatói létszáma.

Mesterképzésen 2013-ban összesen 17800-an kezdhetik meg állami ösztöndíjas formában tanulmányaikat: az egyetemekre, főiskolákra lebontott keretszámokat itt nézhetitek meg.