szerző:
Eduline

Már csak három hét van a ponthatárhúzásig: ha eddig még nem számoltátok ki, összesen hány pontot szereztetek az érettségin és a középiskolában, itt az alkalom. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Tanulmányi pontok

A tanulmányi összpontszámot úgy számolhatjátok ki, hogy az öt kötelező tantárgy – a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, az idegen nyelv és egy választott természettudományos tárgy – utolsó két év végi jegyét összeadjátok, majd megszorozzátok kettővel, ez maximum 100 pont lehet.

Ehhez jön hozzá a négy kötelező és az egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékos eredményének átlaga egész számra kerekítve – ez szintén maximum 100 pont lehet. Vigyázat: idén is változtak a pontszámítás szabályai, a részletekről itt olvashattok.

Érettségi pontok

Az érettségi összpontszámhoz már nem az összes vizsga eredményét kell figyelembe venni, hanem csak két tantárgyét: ezeknek a százalékos eredményét kell összeadni, a végeredmény maximum 200 pont lehet.

Abból a két tárgyból kell megnézni a százalékos eredményt, amelyeket a februárban megjelölt szaknál követelményként meghatározott az adott egyetem vagy főiskola. Az eduline pontszámító kalkulátorát itt próbálhatjátok ki.

Minden felvételizőnek kétféle módon lehet megállapítani a többletpontok nélküli pontszámát: az egyik a tanulmányi és az érettségi pontok összege, a másik az érettségi pontok kétszerese. Amikor az Oktatási Hivatal kiszámítja az összpontszámot, a kettő közül mindig a magasabbat veszi figyelembe.