szerző:
Eduline

Vége a világnak, ha valaki kihagyja, esetleg megbukik az előrehozott érettségi szóbeli részén? Olvasói kérdésre válaszolunk.

Előrehozott érettségit teszek idén, de már egy kicsit megbántam. Mi történik, ha inkább kihagyom a szóbeli részt? Lesz ez kihatással a jövőre esedékes rendes érettségimre?

A vizsgaszabályzatról szóló kormányrendelet előírja, hogy ha a vizsgázó fel nem róható okból a szóbeli vizsgán nem jelenik meg, vagy a vizsga helyszínéről engedéllyel eltávozik, illetve a megkezdett vizsgát engedéllyel nem fejezi be, a szóbeli vizsgát - ha erre lehetőség van - az igazgató engedélyével az adott vizsganapon vagy az adott vizsgaidőszak másik vizsganapján megismételheti, illetve ha erre nincs mód, másik vizsgaidőszakban, pótlóvizsgát tehet.

Az összes idei érettségis anyagunkat itt találjátok.

Ha a vizsgázó felróható okból nem jelenik meg, esetleg mebukik az előrehozott érettségi vizsgán, a rendes érettségi vizsgaidőszakban ismét próbálkozhat javító vagy pótló vizsgával. Ha az előrehozott érettségi nem kötelező tárgy, akkor nem muszáj elmenni a javító- vagy pótlóvizsgára sem.

Az is fontos, hogy a bizonyítványba a javító- vagy pótlóvizsga eredménye fog bekerülni. Tehát röviden: nem, nincs negatív kihatással a rendes vizsgaidőszakra az előrehozott érettségin történő hiányzás vagy bukás.