szerző:
Eduline

Itt van a középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsorának nem hivatalos megoldása Itt találjátok folyamatosan...

©

Itt van a középszintű magyarérettségi szövegértési feladatsorának nem hivatalos megoldása

Itt találjátok folyamatosan frissülő tudósításunkat a magyarérettségiről, itt jelentetjük meg leghamarabb a feladatokat és a nem hivatalos megoldásokat.

Itt vannak az első infók a magyarérettségiről: nyelvészeti szöveget kaptak a diákok

Leszek Kolakowski lengyel filozófus egyik művének részletét, egy Márai Sándor-elbeszélést, valamint egy Berzsenyi Dániel- és egy Vörösmarty Mihály-költeményt kaptak az érettségizők a középszintű magyarvizsga második részében.

Több mint 85 ezer diák számára kezdődik ma a 2013-as érettségi: középszinten 83 255-en, emelt szinten 1805-en érettségiznek magyar nyelvből és irodalomból, míg magyarból mint idegen nyelvből 104-en vizsgáznak. Milyen szerzők kerülhetnek elő az idei magyarérettségin? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Idén érettségizel?
Az írásbeli után azonnal szeretnéd megtudni, hány pontot szereztél? Az eduline-on rögtön a vizsga után megtalálod a középszintű feladatsorokat és a szaktanárok által kidolgozott, nem hivatalos megoldásokat.

Négyórás az írásbeli

A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: a szövegértési feladatlap kitöltésére 60 percet, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 percet kapnak. Az előző évek feladatsorait és a megoldókulcsokat itt nézhetitek meg.

A szövegértési feladat alapja általában egy esszé, ismeretterjesztő célú tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés. A szövegalkotási feladatlapról egy témát kell választani, amelyről 500-1500 szavas fogalmazást kell írni.

Az emelt szintű írásbeli szintén 240 percig tart, egy nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból és három szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.

A diákok közép- és emelt szinten is használhatnak helyesírási szabályzatot, amelyből vizsgacsoportonként legalább négy példány szükséges, erről a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. A legjobb legális puskák az érettségin: cikkünket itt olvashatjátok el.