szerző:
Eduline

Hány pontot kell legalább szereznetek 2015-ben, ha be szeretnétek kerülni egyetemre, főiskolára? Milyen eredményeket lehet beszámítani? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Tudom, hogy az idén is emelkedik a minimumponthatár. Beleszámít a nyelvvizsgáért kapott pont is?

2015-ben nem kerülhet be állami ösztöndíjas vagy önköltséges képzésre az, aki nem éri el a jogszabályban meghatározott minimumponthatárt, az alap- és osztatlan szakokon ugyanakkor változtak a számítási szabályok. Korábban a tanulmányi és az érettségi pontokon kívül csak az emelt szintű érettségiért járó többletpontokat lehetett beszámítani, az idei felvételin azonban ezek mellett a nyelvvizsgáért és az OKJ-s szakképesítésért járó pluszpontokat is hozzáadhatjátok a pontszámhoz. A felsőoktatási szakképzéseken maradt a korábbi rendszer.

2015-ben az alap- és osztatlan képzéseken 280, a felsőoktatási szakképzéseken pedig 240 az a minimális pontszám, amelyet minden jelentkezőnek el kell érnie. Persze ez nem azt jelenti, hogy ezzel az eredménnyel be is fogtok kerülni: a szak ponthatára annak a jelentkezőnek a pontszáma lesz, aki utolsóként fér be a szakos kapacitásba. A pontszámításról szóló részletes összefoglalónkat itt találjátok, a felvételivel kapcsolatos legfrissebb cikkeinket pedig itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!