szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha már van diplomátok vagy felsőoktatási szakképzésben szerzett okleveletek, és egy újabb alapképzésre, osztatlan képzésre vagy felsőoktatási szakképzésre jelentkeznétek a 2021-es felvételin, akár a már meglévő oklevél alapján is számolhatják a pontjaitokat. De mégis hogyan? Itt vannak a részletek.

Az oklevélért adható pontot a jogszabályi minimum pontszám - alapképzés esetén 280 pont, felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont - és 400 pont között arányosan kell megállapítani. A felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért az intézmények által adható pont a felvételi tájékoztató kiegészítésében jelenik majd meg, 2021. január 31-ig - írja a Felvi.

Azt, hogy kérhetitek-e a pontszámítást a diplomátok alapján, ha igen, akkor milyen feltételeket szabnak, és pontosan milyen módon számolják a pontjaitokat, azt az egyetemek határozzák meg. Erről szintén a Felvin, a szakok leírásánál találtok információt. Egy biztos: az összpontszám meghatározásakor az így kapott pontszámhoz még a többletpontokat is hozzáadják - ha van olyan, amire jogosultak vagytok. A pluszpontok listáját itt találjátok.

Ha ezt a pontszámítási módot kéritek, a jelentkezési kérelem csak akkor minősül hiányosnak, ha jelzitek - a megfelelő adatok megadásával vagy dokumentum feltöltésével -, hogy az érettségi eredményeitek és a középiskolai bizonyítványotok alapján is kéritek a pontszámítás elvégzését. Amennyiben 2006. február 1. előtt szereztetek oklevelet, ennek a másolatát is csatolnotok kell a jelentkezési kérelemhez.

Így is kell egy emelt szintű érettségi?

Jó hír, hogy az oklevél alapján történő pontszámítással általában kiváltható az alap- és osztatlan szakok bemeneti követelménye, az emelt szintű érettségi. Ezt csak akkor kell teljesíteni, ha a benyújtott oklevél nem vehető figyelembe az adott szakon a pontszámításnál - olvasható a tájékoztatóban.

A 2021-es felvételivel kapcsolatos összes cikkünket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!