szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az érettségi egyik fontos feltétele az ötven óra közösségi szolgálat teljesítése, ugyanakkor néhány kivételes esetben mentesülhettek a követelmény alól.

A köznevelési törvény szerint a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszakban az érettséginek feltétele ötven óra közösségi szolgálat - írja az Oktatási Hivatal.

Előrehozott érettségi esetén

Azok, akik előrehozott érettségi vizsgát tesznek, a középiskolai tanulmányaikat még nem fejezik be, így esetükben nem ez a vizsgaidőszak a középiskola elvégzését közvetlenül követő érettségi vizsgaidőszak. Tehát nekik az utolsó középiskolai évfolyam végéig kell teljesíteniük a közösségi szolgálatot.

További kivételek

Hasonló a helyzet akkor is, ha újra szeretnétek érettségizni, - vagyis, ha már van érettségi bizonyítványotok, de most újabb vizsgát tennétek, - ilyenkor rátok szintén nem vonatkozik ez a feltétel.

Illetve abban az esetben sem kell az érettségiig teljesítenetek az ötven óra közösségi szolgálatot, ha év végén megbuktatok. Aki ugyanis a 12. évfolyamos, rendes érettségi vizsgára jelentkezett, de év végén valamely tárgyból elégtelen osztályzatot kapott, nem végezte el a középiskolát, így csak előrehozott érettségi vizsgát tehet. Az előrehozott érettségi vizsga megkezdésének viszont - mint már írtuk - nem feltétele a közösségi szolgálat teljesítése.

A 2020/2021-es tanévben fogtok érettségizni, de még ne teljesítettétek a kötelező ötven órát? Vajon milyen lehetőségeitek vannak erre vírus idején? Erről itt írtunk korábban.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!