szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagyjából egy hónap és kezdődik az őszi érettségi, ezért most összegyűjtöttük, hogy milyen legális puskákat használhattok a fő tárgyak írásbeli és szóbeli vizsgáin - már ha lesznek szóbelik.

Matek

A közép-, illetve emeltszintű matekérettségin is használhattok függvénytáblázatot - egyidejűleg akár többfélét is -, szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, valamint szögmérőt. Ezekről a szóbelin és az írásbelin is magatoknak kell gondoskodnotok és a vizsga alatt nem cserélgethetitek az eszközöket egymás között. Ugyanakkor az emelt szintű érettségi szóbeli részén használható, a tételsorban szereplő feladatokhoz kapcsolódó összefüggéseket tartalmazó képlettárat az iskola fogja biztosítani számotokra.

Töri

A középszintű töri írásbelin az egész vizsga alatt, emelt szinten pedig a második vizsgarészhez használhattok töriatlaszt. Az azonban nem mindegy, hogy milyet visztek magatokkal az érettségire. A jogszabályi feltételeknek megfelelő töriatlaszok listáját itt találjátok. Az atlaszon kívül az írásbeli vizsgarészen helyesírási szótárat is használhattok, amelyet a vizgabizottságot működtető intézmény biztosít - tantermenként legalább hármat. Ugyanakkor a szóbelire se közép-, se emelt szinten nem kell vinnetek magatokkal semmit, mivel az iskolában kaptok majd atlaszokat.

Idegen nyelv

Idegen nyelvből közép- és emelt szinten is használhattok egy-, illetve kétnyelvű szótárat a negyedik rész (íráskészség) feladat megoldásához. Ezt nektek kell beszereznetek és magatokkal vinnetek a vizsga napján.

Magyar

Magyar nyelv és irodalomból is használhattok legális puskát a vizsgákon, de ez az egyetlen olyan fő tárgy, ahol az írásbelin is az iskola biztosítja a segédeszközöket. Közép-, és emelt szinten is használhattok helyesírási szótárat, amelyekből tantermenként legalább négy példányt fogtok találni. A szóbeliken pedig irodalmi szöveggyűjteményt, kötetet vagy a feladatok kidolgozásával összefüggő más nyomtatott anyagot - internetes oldal nyomtatott változatát, egynynelvű szótárat, művelődástörténeti térképet, képzőművészeti albumot - használhattok. Ezeket szintén az iskolától kapjátok majd.

Mi lesz a szóbelikkel?

Mivel a tavaszi időszakban a vírushelyzet beleszólt a vizsgák lebonyolításába, és elmaradtak a szóbeli érettségik, úgy gondoltuk, megkérdezzük az Oktatási Hivatalt, a jelenlegi járványügyi szabályok alapján a 2020-as őszi érettségi vizsgáknak megtartható-e a szóbeli része? Illetve azt is megkérdeztük, amennyiben a változó helyzet indokolja, előfordulhat-e, hogy az őszi vizsgaidőszakban is elmaradnak a szóbeli vizsgák - amennyiben igen, meddig értesítik erről a jelentkezőket? A kérdéseinkre adott választ itt írtuk meg korábban.

Kiváltanátok a nyelvvizsgátokat egy emelt szintű érettségivel? Ennyi százalékot kell elérnetek

Milyen eredményt kell elérni az idegen nyelvi érettségin ahhoz, hogy az érettségi bizonyítványotok nyelvvizsga-bizonyítvánnyal legyen egyenértékű? Milyen szabályok vonatkoznak a középszintű érettségire, illetve kiváltható-e nyelvvizsgával az érettségi? Összegyűjtöttünk minden fontos kérdést és választ a nyelvi érettségi és a nyelvvizsga kapcsolatáról.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!