szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Általában régen érettségizettek esetében merül fel ez a kérdés, mi történik akkor, ha valakinek nincsen idegen nyelvből érettségi vizsgája. Hogyan számolják ilyen esetben az érettségi pontokat?

Régebben nem volt kötelező nyelvből érettségizni. Önmagában az idegen nyelvből tett érettségi hiánya még nem kizáró ok a felvételiből, kivétel természetesen akkor, ha olyan szakra jelentkeztetek, ahol adott idegen nyelvi tantárgy kötelező követelmény – olvasható a Felvi oldalán. Ha csak választható módon szerepel a követelmények között és más választható tárgyból vagy tárgyakból rendelkeztek a szükséges eredménnyel, vagy egyáltalán nem is szerepel a követelmények között idegen nyelv, akkor érettségi pontok alapvetően számíthatók.

Ha van emelt szintű kötelezettség valamely tárgyból (a jelenlegi szabályok szerint minden alapképzésen, osztatlan mesterképzésen van ilyen kötelezettség) vagy az idegen nyelv kötelező, akkor a szükséges tárgyból vagy tárgyakból viszont érettségi vizsgát szükséges tennetek a május-júniusi vizsgaidőszakban.

Az idegen nyelv hiánya felmerülhet még a tanulmányi pontok számításakor is, ha idegen nyelvből nemcsak nem érettségiztetek, hanem abból nem rendelkeztek két év végi eredménnyel sem az év végi bizonyítványotokban. A tanulmányi pontjaitokba kizárólag a középfokú tanulmányok során megszerzett eredményeitek számíthatók be, azaz a 9-12. évfolyam (nyelvi előkészítő év esetében a 9-13. évfolyam) eredményei. Az alábbi öt tantárgy utolsó két tanult évfolyam év végi osztályzatainak összege szükséges a tanulmányi pontok számításához:

  • magyar nyelv és irodalom (évenként a 2 osztályzat átlaga)
  • történelem,
  • matematika,
  • legalább két évig tanult választott idegen nyelv (vagy nemzetiségi nyelv és irodalom),
  • egy, legalább két évig tanult választott természettudományos tantárgy vagy két, legalább egy évig tanult, választott természettudományos tantárgy. Természettudományos tantárgyak: fizika, kémia, biológia, földrajz (földünk és környezetünk), természetismeret, természettudomány.

Fenti tantárgyak bármelyikének hiánya esetén – kivéve, ha a jelentkezőt fogyatékosság miatt mentesítették – tanulmányi pont nem számítható.

Tehát ha a középiskolai tanulmányaitok alatt nem tanultatok idegen nyelvet, akkor tanulmányi pont sajnos nem számítható, azonban még ez sem jelenti azt, hogy ne tudnátok felvételizni, hiszen ebben az esetben csak egyféle módon, az érettségi pontjaitok kétszerese alapján lehet majd megállapítani a felvételi összpontszámotokat.

A 65 év feletti tanárokra is számítanak az érettségiken

Az érettségin a 65 év feletti tanárok is részt vehetnek a vizsgáztatásban és a május 4-ei időpont változtatásának jelenleg nincs kijelölt határideje.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!