szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mire kaphattok többletpontot a 2020-es felvételin? Mutatjuk azokat az igazolásokat, amelyeket még feltölthettek az E-felvételi rendszerébe.

Az érettségi bizonyítványon kívül más dokumentumokat is feltölthettek az felvételihez a dokumentumpótlás határidejéig, vagyis július 9-ig. Érdemes utánajárnotok, miért kaphattok pluszpontot a felvételin, mert akár egy korábban megszerzett szakképesítés, vagy éppen egy feledésbe merült versenyeredmény igazolása is hasznotokra válhat.

Nyelvtudás

Az idei általános felvételi eljárásban a részvizsga eredményéből kiállított nyelvvizsga-bizonyítványért ugyanúgy jár a többletpont, mint a komplex nyelvvizsgáért. A középfokú nyelvvizsgáért 28 pontot, a felsőfokúért 40 többletpontot kaphattok. Erről még több információt itt találtok.

OKJ-s szakképesítés

Az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő, 1993 után szerzett, 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért 32 többletpontot kaphattok – maximum egy szakképesítésért jár többletpont, és csak abban az esetben, ha az OKJ-s képzés szakirányának megfelelő szakon tanultok tovább: itt találjátok a megfeleltetési táblázatot.

Felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél

A kétéves felsőoktatási szakképzés elvégzéséért jeles záróvizsga esetén 32, jó záróvizsga esetén 20, közepes záróvizsga esetén pedig 10 többletpontot kaphattok – de csak akkor, ha azonos képzési terület szakjára jelentkeztek.

Tanulmányi és művészeti verseny- vagy sporteredmények

Az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért 1–10. helyezésért 100 többletpontot, 11–20. helyezésért 50 többletpontot, 21–30. helyezésért 25 többletpontot kaphattok. A többi, többletpontra jogosító versenyeredményt itt találjátok.

A Nemzeti Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert sportágakban legfeljebb egy, a pontszámítás szempontjából legkedvezőbb eredmény után jár 10-50 többletpont. Itt találjátok a listát.

Fontos, hogy tanulmányi és művészeti, illetve sportversenyen elért eredményért nem minden képzési területen, illetve szakon jár többletpont - ebben a táblázatban nézhetitek meg, hogy az általatok kinézett képzésre milyen szabályok vonatkoznak.

 Hátrányos helyzet, fogyatékosság, gyermekgondozás igazolása

Az esélyegyenlőség jogcímen összesen 40 többletpontot kaphatnak a hátrányos helyzetű, a fogyatékossággal élő és a gyermekét egyedül nevelő felvételizők. Erről itt olvashattok részletesebben.

Erre kell figyelnetek, ha sorrendmódosítást terveztek a felvételin

Április 19-től elindult a 2020-as felvételi ügyintézési időszaka. Módosítanátok a megjelölt felsőoktatási intézmények sorrendjén? Mutatjuk, mire kell ügyelnetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!