szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete újabb közleményt adott ki, melyben javaslatokat tesznek az érettségire vonatkozóan.

A PDSZ értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy míg minden hivatalos kormányzati forrás azt jósolja, hogy az újtípusú koronavírus-járvány hamarosan a tömeges fertőződés szakaszába lép, a kormány május első felében az érettségi megtartásával gyakorlatilag a korlátozások lazítása mellett döntött – írják közleményükben.

2020. április 21-én, éjfélig lehet benyújtani az érettségi vizsgajelentkezés módosítására vonatkozó kérelmet a vizsgajelentkezést fogadó intézményhez, beleértve a jelentkezés törlésének lehetőségét is. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy hosszabbítsák meg a módosítás időtartamát.

„Mivel az idei vizsgákra rendkívüli helyzetben és aggasztó körülmények között kerül sor, a döntésre adott négy nap, amelyben egy hétvége is beékelődik, rendkívül kevés” – olvasható a közleményben. A PDSZ szerint a diákok többsége nem figyeli részletekbe menően a hivatalos hirdetményeket, inkább az őket tanító tanároktól értesülnek, így félő, hogy az információ nem jut el hozzájuk időben a digitális oktatás keretein belül.

A felsorolt okok miatt kérik, hogy hosszabbítsák meg a módosítás időtartamát. Szerintük legkorábbi időpontnak április 27-e lenne jó, hiszen ekkor még jut idő az aktuális létszámhoz igazítani a lebonyolítást, és egy héttel az érettségi előtt talán biztosabb információval rendelkeznek a jelöltek arról, hogy a járvány mekkora kockázattal jár. A PDSZ másik javaslata, hogy május 4-én akár reggel 8 óra 30 percig is bejelenthetnék a vizsgázók, hogy nem kezdik meg a vizsgafolyamatot.

„Meglátásunk szerint veszélyhelyzetben még ehhez az extrém időponthoz is alkalmazkodnia kellene a szervezőknek” – írják közleményükben.

Mától kezdődik a tavaszi ügyintézési időszak

Április 19-étől, azaz mától elkezdődött a tavaszi ügyintézés időszaka, mostantól végezhetitek el az utolsó simításokat az E-felvételi rendszerében. Az elektronikus jelentkezés és hitelesítés lezárta után az Oktatási Hivatal létrehozta a felvételi eljárás központi nyilvántartását. Mától nemcsak megnézhetitek az adataitokat, dokumentumaitokat, hanem szükség esetén módosíthatjátok, pótolhatjátok is azokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!