szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nyilvánosságra hozta a 2020-as őszi érettségi általános tájékoztatóját az Oktatási Hivatal (OH). Mutatjuk a részleteket.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, a kormány bejelentette, hogy idén csak írásbeli érettségik lesznek. A helyzet miatt senkinek nem kötelező vizsgázni, aki nem jelenik meg most, az ősszel érettségizhet. Azzal viszont számolnia kell, hogy az idei felvételiből kimarad.

A jelentkezési határidő az október-novemberi vizsgaidőszak esetén szeptember 5-e. Mivel idén ez szombati napra esik, ezért a jelentkezési határidő az ezt követő első munkanapon jár le. Az érettségi vizsgára történő jelentkezés az e célra szolgáló jelentkezési lappal történik, amelyet az érettségi jelentkezést fogadó intézménybe kell benyújtani – olvasható az Oktatási Hivatal (OH) oldalán közzétett legfrissebb tájékoztatóban.

A tanulói jogviszonyban álló, érettségi bizonyítvánnyal még nem rendelkező vizsgázó az október-novemberi vizsgaidőszakban abban a középiskolában jelentkezhet, amellyel a tanulói jogviszonya fennáll, illetve, ha a középiskola nem szervez érettségi vizsgát, valamely vizsgaszervezésre kijelölt középiskolában adhatja le a jelentkezését. Az október-novemberi vizsgaidőszakban vizsgát szervező középiskolák listája augusztus második felétől található meg az OH oldalán.

Azok a tanulók, akiknek már van érettségi bizonyítványuk, abban a középiskolában jelentkezhetnek újabb – például szintemelő – érettségire, ahol a tanulói jogviszonyuk fennáll. Ha a középiskola nem szervez érettségit, akkor a kijelölt középiskolában vagy a kormányhivatalnál van erre lehetőség.

Mikor kell fizetni az érettségiért?

Ha az érettségit a tanulói jogviszonyotok ideje alatt szerzitek meg, akkor nem kell fizetnetek érte, illetve az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, tanulói jogviszonyban tett sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája is térítésmentes. Ingyenes továbbá a szakgimnáziumban az érettségi végzettséggel rendelkező tanuló részére egy szakmai érettségi vizsgatárgyból tett érettségi vizsga és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga. Minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni - írják.

A teljes tájékoztatót itt érhetitek el.

Fontos, hogy ezek a szabályok a tanulói jogviszonnyal rendelkező diákokra vonatkoznak. Ha előrehozott érettségiznétek, vagy már megkezdtétek az érettségit, de még nem fejeztétek be – azaz javító vagy pótló vizsgát tennétek, – vagy érettségi bizonyítvánnyal már rendelkeztek és nincs tanulói jogviszonyotok, de szeretnétek érettségizni, akkor itt tájékozódhattok a 2020-as október-novemberi vizsgaidőszakról.

Mi lesz a már végzett, de felvételiző diákokkal?

Az érettségi döntés bejelentése óta sorra érkeznek az olvasói levelek hozzánk, most inkább kérdésekről, mintsem személyes véleményekről.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!