szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A elsőéves egyetemisták nagy része a nyár fennmaradó részét lakáskereséssel, kollégiumi jelentkezéssel is tölti - ezentúl azonban van még néhány dolog, amit elintézhettek ebben az időszakban, ezzel is megkönnyítve a következő fél évet.

1. Tanulás a campuson és környékén

Ha a nyáron nem is, de a félév első hetében biztosan megismerkedtek majd az egyetemhez tartozó könyvtárakkal. Ahhoz, hogy tudjátok, milyen lehetőségetek lesz a kutatásra, tanulásra, akár ti is utánanézhettek, milyen könyvtárak, tanulós helyek vannak a campus környékén.

2. Hazautazás és tömegközlekedés

Ha albérletbe vagy kollégiumba fogtok költözni távol az otthonotoktól, érdemes mérlegelni, hogy a hazajárást hogyan fogjátok majd megoldani. Érdemes lenne vonat vagy buszbérletet venni? Kalkuláljatok és természetesen az adott egyetemváros közlekedését, diákbérletek árait is érdemes felfedezni a nyáron.

3. Ebéd, menza

Szintén érdemes felfedezni az egyetem környékén lévő éttermeket, bisztrókat vagy megnézni az egyetemi menzák lehetőségeit. Ha nem terveztek túlságosan főzni magatokra, legyen pár beülős ötlet a tarsolyotokban!

4. Ügyintézés, papírok

Akinek még nincs, bankszámlát feltétlen igényeljen - erre úgyis szükségetek lesz a Neptun miatt többek között. Ezenkívül nézzétek meg, hogy valamelyik hivatalos okmányotok (akári személyi, stb.) nem jár-e le hamarosan, mert akkor ezt is elintézhetitek idő előtt. Valamint a szüleitekkel a mobilcsomagotokat is átbeszélhetitek, ha számoltok például azzal, hogy szeptembertől valószínűleg többet fogtok telefonon beszélgetni.

5. Tervek a nyárra

Augusztusban sincs még késő belevágni akár egy jogosítvány megszerzésébe, de a nyelvtanulást is érdemes fenntartani, főleg, ha még nincsen nyelvvizsgátok, hiszen a diplomához úgyis szükségetek lesz rá. És ne feledjétek, a KRESZ-re való kedvezmény is csak 20 éves korig igényelhető - jó érzés lesz úgy kezdeni az egyetemet, hogy ezek a dolgok már folyamatban vannak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!