Felsőoktatás Szabó Fruzsina

Ingyenes (első, második, harmadik) diploma, többsávos támogatás: ki mit ígér a felvételizőknek?

Elolvasom

Első, második, harmadik ingyen diploma, ingyenes első tanév, többsávos finanszírozási rendszer – többek között ilyen ígéreteket tesznek az egyetemistáknak és főiskolásoknak, na meg a következő években felvételiző diákoknak a pártok. Megnéztük, ki hogyan szabná át a felvételit és az önköltséges-állami ösztöndíjas hallgatói helyek rendszerét.

Közoktatás Eduline

Hoffmann, Klik, NAT, Balog: itt a nagy oktatáspolitikai teszt

Elolvasom

Egymást váltották az oktatási/felsőoktatási/köznevelési államtitkárok és helyettes államtitkárok, többször tüntettek az egyetemisták és a középiskolások, létrejött a Klik, új köznevelési és felsőoktatási törvényt fogadtak el, lett új NAT, állami fenntartásba kerültek az iskolák - kapkodhattuk a fejünket az elmúlt nyolc évben. Minden mozzanatra emlékeztek? Tudjátok, mi volt a Hoffmann-féle államtitkárság első döntése? Vagy hogy ki volt az első felsőoktatási helyettes államtitkár? És azt, hogy mikor volt a "télirózsás diákforradalom"?

Közoktatás Szabó Fruzsina

„A tanárok munkájának minősítését részben a diákok véleményére kellene alapozni”

Elolvasom

Teljesen átalakítanák a pedagógusminősítést, vitáznának a kilenc évfolyamos iskola bevezetéséről, ingyenessé tennék az első diploma megszerzését - többek között erről beszélt az Eduline-nak adott interjúban Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője, aki szerint a tanári fizetést nem a „ledolgozott” évek száma alapján kellene meghatározni, a tanárok munkájának minősítését részben a diákok véleményére kellene alapozni.

Közoktatás Szabó Fruzsina

„A rektor ma nem több egy díszes ruhába öltöztetett köszöntőmesternél”

Elolvasom

Be kell vezetni a kötelező angolérettségit, át kell szabni az államilag támogatott egyetemi-főiskolai tanulmányok és a hallgatói ösztöndíjak rendszerét, az iskolafenntartásra vállalkozó önkormányzatoknak pedig vissza kell adni az oktatási intézményeiket - erről beszélt az eduline-nak adott interjúban Hiller István, az MSZP szakpolitikusa, aki szerint a felsőoktatás 2017-re odáig jutott, hogy „a rektor nem több egy díszes ruhába öltöztetett köszöntőmesternél”.