Felsőoktatás Eduline

Iskolai házirend: mibe szólhatnak bele a diákok?

Elolvasom

Értetlenül fogadta az Országos Diákparlament Hoffmann Rózsa nyilatkozatát, mely szerint a diákok azért nem szólhatnak bele a házirendbe a jövőben, hogy ”csintalanságból” ne vétózhassák meg az iskola rájuk vonatkozó szabályait. Erre most sincs lehetőségük.

Felsőoktatás Eduline

Miért jár az igazolatlan óra?

Elolvasom

Verekedésért, puskázásért és az órai munkához szükséges tankönyvek és munkafüzetek hiányáért egyetlen tanár sem írhat be igazolatlan órát a diákoknak, a késésekért azonban már joggal jár az igazolatlan mulasztás. Kötelezővé teheti-e az iskola a délutáni sportversenyeket, kirándulásokat és ünnepségeket? Hány óra mulasztás után kell évet ismételni, és milyen büntetést kaphatnak a notórius lógók?

Felsőoktatás Eduline

Mire adhat egyest a tanár, és mire nem?

Elolvasom

Igazolatlan hiányzásért és rossz magatartásért egyetlen diáknak sem lehet egyest adni, az el nem készített házi feladatért és az üresen hagyott tesztlapokért azonban joggal jár az elégtelen. Mi alapján dönthetnek a tanárok a félévi és év végi jegyekről? Megnézhetik-e a szülők a kijavított dolgozatokat? És mit tehetnek a tanulók, ha úgy érzik, ok nélkül buktatták meg őket?