szerző:
Rodler Lili
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ráadásul nem kis tasakból isszák, hanem rendes pohárból élvezhetik a legnépszerűbb reggeli italt.

Bár Kapu Tibor a héten hazatért a világűrből, továbbra is sokat tanulhatunk a kint eltöltött kicsivel több mint két hetéből. Az űrmissziója során rengeteg kérdést megválaszolt, és sok videót is készített a Facebook-oldalára, amelyek közül az egyik iránt kifejezetten nagy érdeklődést mutattak. Ebben a videóban ugyanis bemutatta, hogy hogyan lehet zéró-gravitációban kávézni.

„Ez itt nem más, mint a Zero-G pohár, a legendás Don Pettit amerikai űrhajós találmánya” – mutatta be a kávézáshoz használt poharat Kapu Tibor.

Az űrhajósnak ahhoz, hogy kávézhasson egyet, egy vízadagolóba kellett beledugnia egy zacskót, amely 250 milliliter folyadékot bír el, de hogy ne legyen túl forró, így a meleg mellett a hideg vízből is töltött bele. Majd jöhetett a Zero-G pohár.

 

Ilyen magyar kutatásokat végeznek Kapu Tiborék az űrben

„Ebben a pohárban semmi trükk nincs, az alakjának és a felületi feszültségének köszönhetően nem jön fel ezen az oldalon a kávé, és nem csobban át a másik oldalra. És ugyanennek az elvnek köszönhető az is, hogy ezen a végén, ahol elkezd vékonyodni a pohár, ott ki lehet szippantani a kávét” – részletezte a találmány működési elveit, majd bele is nézett és megmutatta, hogy a kávé felfut a pohár belső oldalára. Kapu állítása és társai véleménye szerint is, ezzel a módszerrel igazán lehet érezni az italok illatát is.