szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szokatlan fáradtság, a tartós szomorúság és ürességérzet - ezek a leggyakoribb pszichés tünetek a pandémia alatt a középiskolásoknál, de sok szülő alvászavart és evési zavart is lát a gyerekeknél.

A leggyakoribb pszichés tünet, ami a az utóbbi bő egy évben a szülők szerint a fiataloknál jelentkezett, az a szokatlan fáradtság (67 %), a tartós szomorúság és üresség érzet (65 %), valamint az alvászavarok (53 %). Reménytelenségről, pesszimizmusról is közel minden második szülő számolt be derült ki az SOS Gyermekfalvak legfrissebb online felméréséből - idézi a hvg.hu.

A diákok 41 %-ánál alakultak ki evészavarok a pandémia alatt, a diákok harmadánál pedig dühkitöréseket, agressziót, bezárkózást tapasztalt a család. Minden nyolcadik fiatalt a halállal, öngyilkossággal, önsértéssel kapcsolatos gondolatok is foglalkoztatják.

A megkérdezett szülők 71 %-a szerint a bezártságban leginkább az okozott nehézséget a gyerekeknek, hogy nem tudtak találkozni a barátokkal, illetve kevesebb a szórakozási lehetőség, ahol kiengedhetnek.

A szülők elmondása alapján a diákok 44 %-a tart attól, hogy az otthontanulás miatt lemaradt a tananyaggal.

A betegségtől a diákok negyede tart, harmaduknak problémát jelent, hogy nehezebb párkapcsolatot kialakítani a járvány alatt - sőt sokaknak kevesebb barátjuk lett, lazultak viszonyaik vagy egyenesen megszűntek. A fiatalok közel fele hiányolta a kulturális, és a sportolási lehetőségeket is.

Hogy ment az otthoni tanulás?

Változó, hogy az iskolások mennyi időt töltöttek otthon tanulással. A szülők megítélése szerint a diákok 40 %-a többet, míg 34 %-a szerint kevesebbet tanult. Sokan különórával is kevesebb időt töltöttek a járvány előtti időkhöz képest.

Elszomorító, de úgy tűnik, nem nőtt meg a fiatalok olvasási kedve a bezártságtól - csak minden ötödik gyerek forgatott több könyvet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!