szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Komoly teljesítmény a Guinness- rekordok Könyvébe 12 évesen bekerülni, az amerikai srácnak azzal, hogy ennyi idősen ért el nukleáris fúziót sikerült.

A kis reaktort szülei házában, otthon rakta össze Jackson Oswalt, teljesen egyedül - írja a hvg.hu. A nukleáris fúzióra tavaly februárban került sor, de az eredményt akkor még csak az Open Source Fusor Research Consortium nevű amatőr nukleáris csoport ellenőrizte, viszont már azt is tudjuk, hogy sikerei a következő Guinness-rekordok Könyvébe is bekerülnek.

A fiú folyamatosan olvasott, és megtudta, milyen alkatrészek kellenek a munkához - ezeket egyébként az eBayről rendelte meg, majd alakította át.

Mi történt a házban?

Jackson a reaktorában 50 ezer volt feszültségű áram segítségével hevít fel deutériumgázt, vagy nehézhidrogént, amely a hidrogén egyik stabil izotópja. A folyamat során a deutérium atomok magjai fuzionálni kezdenek, és energia szabadul fel.

Extrém helyen (is) tanulhatnak a bécsi egyetemisták a koronavírus miatt

"Tanulószobaként" használhatják a bécsi Fogadalmi templomot azok az egyetemisták, akik a koronavírus-járvány miatt szeretnék elkerülni a hagyományos tanulóhelyiségeket és a könyvtárakat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!