szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az albérletpiacon július 23-a, ahogyan azt megszokhattuk, a felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után nagy roham várható, jó hír azonban, hogy több okból is, de az árak csökkennek - közölték a lakáspiaci szakértők az MTI-vel.

A budai oldalon az egyszobás lakásokat 110-140 ezer forintért, kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, míg a 3-4 szobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet bérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott egyszobás lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt. A két-három szobás ingatlanok bérleti díja 150-200 ezer forint, de az ársáv alatt és felett is akadt bérbeadott lakás

- derült ki Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetőjénék közleményéből.

Az OTP Ingatlanpont hozzátette, az albérletpiac alakulása nagyban függ a járványhelyzettől. Ha az egyetemi kollégiumokban korlátozzák a férőhelyek számát, vagy esetleg zárva maradnak - mint például az ELTE esetén -, akkor élénkülhet a kereslet, ami felnyomhatja az árakat a centrumban. A külső körzetekben azonban csökkenhetnek a magas, 160-180 ezer forint körüli bérleti díjak, annak következményeként, hogy már a 100-120 ezer forintos sávban is jelentős a kínálat jó lakásokból - írják.

A Takarék Index elemzése szerint a járvány hatására Budapesten könnyebb helyzetbe kerülhetnek az albérletet kereső egyetemisták, mivel a turisták elmaradása miatt sokan a korábbi rövid távú bérbeadás helyett a hosszabb időtávra kiadást választhatják.

Nem éri meg befektetni a felvételizőknek?

A lakásbérlés és -vásárlás lehetőségéről kiderült, hogy Budapesten, 3 éves alapképzéssel számolva, már csak kivételes esetekben éri meg vásárolni a fedezeti időtávok (az a pontot, ahol a bérlés és vásárlás költsége még éppen megegyezik) emelkedése miatt. Számításaik szerint, míg tavaly 1,8 és 7,6 év között volt az az időtartam, amelyben a saját lakás vásárlása tűnhetett az olcsóbb megoldásnak Budapesten, a mostani adatok alapján ez már 3,9-10 év között alakult - tette hozzá a Takarék Index.

Az utóbbi napokban utánajártunk, milyen lehetőségekkel számolhattok, ha a "hagyományos" koleszba nem kerülnétek be, és albérletbe sem szívesen mennétek: itt olvashattok a magán-, itt pedig a szakkollégiumokról.

Cél a felvételin olyan szakra bekerülni, amivel később aztán jól is lehet keresni?

Számít-e egy képzési területnél a felvételizőknek, hogy később aztán mennyit lehet vele keresni diplomásként? Mennyire nehéz bekerülni a legnépszerűbbekre? Itt vannak a pontos adatok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!