szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kezdődik a vizsgaidőszak, majdnem két hónapos megpróbáltatás vár az egyetemistákra és főiskolásokra. Milyen hibákat érdemes elkerülni? Mutatjuk.

1. hiba: halogatni, halogatni, halogatni

Adventi vásár, forralt bor, filmnézés – nem csoda, ha decemberben mindenki halogatja a tanulást. Pedig a halogatás helyett érdemes inkább jó előre eldönteni, hogy naponta hány órát fogtok tanulással tölteni, és ehhez ragaszkodjatok is – ha például már délelőtt letudjátok a napi adagot, akkor este jöhet a jól megérdemelt kiruccanás valamelyik karácsonyi vásárba.

2. hiba: nem pihentek tanulás közben

A másik véglet: egész nap magoltok, és közben egy percre sem álltok le. Nagy hiba, a szervezetnek ugyanis szüksége van a pihenésre – a legjobb megoldás, ha ötven perc tanulás után tíz percig pihentek. Sétáljatok egyet, igyatok egy teát, zuhanyozzatok le vagy beszélgessetek egy kicsit a szobatárssal/szülővel/baráttal.

Így készülhettek fel könnyebben a vizsgaidőszakra: egy szuper tipp, ami tényleg működik

Miért érdemes kipróbálni a tanulókártyákat? Hogyan lehet hatékonyan ismételni ezzel a technikával? Olyan könyvből mutatunk nektek részleteket, amely segíthet a tanulásban.

3. hiba: most kezdtek bele a kedvenc sorozat legújabb évadába

Nagyon nagy akaraterő kell ahhoz, hogy nemet mondjatok a sorozatdarálásra, úgyhogy jobb bele sem kezdeni. Döntsétek el, hogy az utolsó vizsga után két-három napot sorozatnézésre szántok, csokival, rágcsálnivalóval, barátokkal.

4. hiba: túl sok kávét inni

Vagy energiaitalt? Vagy fekete teát? Egyik sem jó ötlet. A koffein egy idő után nem hat majd megfelelően rátok, hatásosabb, ha lezuhanyoztok vagy egy kicsit mozogtok.

5. hiba: az utolsó percben is jegyzetet vadászni

A vizsgaidőszakban már szinte semmire nincs idő, addigra fel kell készülni – olyan ez, mint a főzés: minden hozzávalónak a pulton kell lennie ahhoz, hogy gördülékenyen menjen az étel elkészítése. Vagyis a vizsgaidőszak elejére legyenek meg a jegyzetek, tudjuk meg, hogy kik a lehetséges vizsgáztató tanárok, milyenek a kérdéssorok. Vagyis legyenek meg a feltételek, ne a tanulási időben kelljen rohangálni, mert akkor sok időt veszíthetünk. A tanulósarok legyen kialakítva, a tankönyveket időben be kell szerezni, akár a könyvtárból. Fontos tudni, hogy a könyvtárakban a főbb könyvekből csak tíz-húsz darab van, vagyis ha ezeket kiveszi az első tíz ember, akkor bajban vagyunk. Van, hogy ezeket már a félév elején el kell intézni. Az is jó, ha sikerül a barátokkal azonos időpontra felvenni a vizsgákat, hogy lehessen együtt tanulni – tanácsolta egy korábbi cikkünkben Lipták-Váradi Julianna, az Egyetemi Évek oldal szerzője, egyetemi oktató. A vele készült interjúnkat itt olvashatjátok el:

Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, hogy ne legyen rémálom a vizsgaidőszak

A vizsgaidőszak olyan, mint a főzés, minden hozzávalónak kéznél kell lennie ahhoz, hogy gördülékenyen menjen - véli Lipták-Váradi Julianna, az Egyetemi Évek oldal szerzője, egyetemi oktató, aki könyvében és online kurzusában könnyen alkalmazható praktikákkal ismerteti meg az egyetemistákat, hogy a vizsgaidőszakuk kevésbé stresszes, viszont annál sikeresebb legyen.