szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Almás rizottót is főztek Bernard Fournier Michelin-csillagos séffel egy Erasmus+ program keretében szervezett workshopon a Szegedi Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakképző Iskolának diákjai.


Elek Sándor igazgató a programban elkészített kóstolómenü bemutatása és tálalása előtt úgy fogalmazott, hogy  az intézménynek az Erasmus+ programban lehetősége nyílik külföldi szakértők meghívására, akik az iskola diákjai, oktatói és duális partnerei számára új szakmódszertani ismereteket, jó gyakorlatokat tudnak átadni. A vendégoktatók óráin a tizedikes, tizenegyedikes és a technikumba járó tizenkettedikes diákok vesznek részt, de a külföldi szakemberek megosztják tapasztalataikat az iskola tanáraival és az intézménnyel együttműködő éttermek, szállodák munkatársaival is.

Bernard Fournier a Luganói-tó partján fekvő Campione d'Italia Da Candida étterem séfjeként 1995-ben nyerte el a Michelin-csillagot. Mint elmondta, franciaként negyven évet élt Itáliában, így külföldön egyaránt képviseli az olasz és a francia konyhát.

Egyszerű alapanyagokból kifinomult ételek

Egy tavalyi kurzust követően a szegedi iskolába visszatérő, a tanulókkal a többek közt almás rizottót főző séf közölte, azt igyekszik bemutatni, hogy egyszerű alapanyagokból miként készíthetők az olasz konyhára jellemző kifinomult ételek. A szakember hangsúlyozta, a szakmai fogások mellett fontos, hogy a diákok megtanulják azt is, hogy a későbbiekben, munkájuk során hogyan kerülnek kapcsolatba a vendégekkel.

A franciaországi Cholet-ban működő Bistrot de la Gare séfje, Laurent Samson - miközben vörösboros kakast, coq-au-vin-t főzött a diákokkal - kifejtette, rendkívül fontosnak tartja a tudásátadást, a szakember-utánpótlást, hiszen a most a tanulókonyhán dolgozó fiatalok lesznek néhány év múlva az éttermek munkavállalói.

A Szegeden szintén második alkalommal kurzust tartó séf hangsúlyozta, miközben a szakmai fogásokat mutatja be a diákoknak, maga is tapasztalatokat gyűjt a magyarországi képzésről. Ezt azért is tartja fontosnak, mert már öt éve rendszeresen érkeznek hozzá fiatalok gyakorlatra az iskolából, jelenleg is két szegedi diák tanul az éttermében.

Egy magyar cukrászlány Párizsban

Krajkó Fruzsina Zoé, a párizsi Dior-ház cukrásza elmondta, miután 2019-ben végzett a szegedi középiskolában, Laurent Samson első magyar gyakornokaként került Franciaországba. A szakember vaníliás sárgakrémmel töltött- hajtogatott diós tésztát készített a leendő cukrászokkal. Úgy fogalmazott, nagyon örül annak, hogy egykori iskolájában átadhatja a tanulóknak azokat az ismereteket, melyeket az elmúlt években megszerzett, a jövőben pedig szívesen dolgozna olyan helyen is, ahol diákokkal foglalkozhat.