szerző:
Eduline

Szinte minden nyelvvizsgaközpont változtatott a feladatokon és az értékelésen. Eddig vizsgánként el kellett érni a 60 százalékos eredményt, de több helyen könnyítéseket vezettek be.

©

Szaladtál már bele olyan esetbe, hogy az írásbeli vizsgád szinte tökéletesre sikerült, de a szóbeliden rossz napot fogtál ki, ezért borult a teljes munkád? Ez a probléma sajnos bárkit érinthet, viszont az ide ősztől nagyobb rugalmasságot kezdtek mutatni a nyelvvizsgáztatók.

Az Nyelvvizsga Akkreditációs Központ új rendszerének lényege, hogy nem szükséges mind írásbeli és szóbeli vizsgamodulban 60 százalék felett teljesíteni. A 60 százalékos eredmény az általános követelmény a nyelvvizsgák között, ez nem változott csak a számítás módja. A jövőben modulonként legalább 40 százalékot kell teljesítenie a vizsgázónak. Az eredményes nyelvvizsgához a szóbeli és írásbeli átlagában kell 60 százalékot teljesíteni, persze a moduloknak egyezniük kell.

Például, ha valakinek 57 százalékos eredménye lett íráskészségben, de a beszédkészséget mérő szóbelin 64 százalékot teljesít, akkor sikeres vizsgáról beszélhetünk.

Erre a számítási módszerre tért át a BME Nyelvvizsgaközpont, a Rigó utcai ELTE Origó is. Még drasztikusabbat lépett a Corvinus, amely 15 százalékos minimumot határozott meg a szakmai nyelvvizsgáknál, persze a 60 százalékos átlagos eredményt ugyanúgy hozni kell. A változások valahol már életbe léptek, de a legtöbb nyelvvizsgaközpont 2016 novemberétől rendszeresíti a változásokat.