szerző:
Eduline

Az iskolai orvosi igazolásokra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete; szerintük az orvosok és a családok életét is megkönnyítené, ha akár 15 nap távollétet is igazolhatna a szülő.

©

A gyerekek harmadát-felét csupán igazolásért viszik el a házi gyermekorvosokhoz, különösen a novembertől márciusig tartó időszakban. A legtöbb iskolában jelenlegi ugyanis a szülők félévente csak három nap távollétet igazolhatnak gyermeküknek, ennél hosszabb időt csak a szülő írásbeli kérelmére, az iskola előzetes engedélyével vagy orvos által igazoltan hiányozhat egy gyerek - írja a Magyar Idők.

A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE) szerint azonban a szabályozás életszerűtlen. Póta György elnök példaként felhozta, lehetnek olyan, előre nem látható élethelyzetek (például egy haláleset, egy utazási lehetőség), amelyek miatt a gyermek nem kérhető előre ki az iskolából. Ezeket az alkalmakat ma ugyanúgy a háziorvosok kénytelenek igazolni, mint azokat a gyorsan lezajló, egy-két napig tartó betegségeket, amelyek miatt amúgy a szülő fel sem keresné az orvost, mert saját hatáskörben, például recept nélkül kapható gyógyszerekkel, teával, pihentetéssel meg tudja oldani a problémát.

Ehhez képest a valóban beteg gyerekekkel egy légtérben ülve, sokszor a saját szabadsága terhére vagy a nagyszülőket igénybe véve kénytelen a szülő beülni a háziorvosi váróba, egyetlen igazolásért.

A HGYE szerint egy könnyebb lefolyású, orvosi vizsgálatot nem igénylő megbetegedés esetén meg kellene engedni, hogy a szülő felelősen igazolhassa a gyermek hiányzását. Ezért azt javasolják, hogy a szülők számára álljon rendelkezésre egy általuk igazolható időkeret, ami akár 15 nap is lehet oktatási évenként.

Mint mondta, bár javaslatukat már korábban eljuttatták a szaktárcához, eddig nem kaptak visszajelzést.

Nőgyógyásztól vitt igazolást, 100 óra közmunkára ítélték

Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez. Száz óra közmunkára ítélték azt a 18 éves pálmonostorai diákot, aki egy internetről letöltött, nőgyógyász által készített "igazolást" adott osztályfőnökének - írja a Blikk.