szerző:
Eduline

A Nemzeti Pedagógus Kar nem akar, és nem is tud kirúgni senkit - mondta Horváth Péter elnök az Edupressnek.

©

"Az etikai kódexszel olyan minimális elvárásra törekszünk, amelyet nem valami többségi véleményként szeretnénk ráerőltetni a tagságra, hanem konszenzusos megbeszélés eredményeként" - mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke az Edupressnek adott interjúban. "Hosszú előkészítő munka után lesz elegendő idő arra is, hogy a tagság elmondja minderről az aggályait. Miután kialakult egyfajta konszenzus, és megállapodtunk a minimumokban, akkor kap végleges formát a kódex" - tette hozzá az elnök, aki a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója.

A pedagóguskar az állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményekben pedagógus-munkakörben, közalkalmazottként foglalkoztatottak önkormányzattal rendelkező köztestülete. A karnak minden, állami és önkormányzati fenntartású köznevelési intézményben, pedagógus-munkakörben foglalkoztatott tanár automatikusan a tagjává válik.

A 125 fős küldöttgyűlés alakuló ülését június közepén tartotta alakuló ülését, amelyen elfogadták az alapszabályt, és megválasztották a tisztségviselőket. Milyen változások vártak a tanárokra a 2014/2015-ös tanévben? Összefoglalónkat itt találjátok, azt pedig, hogy mennyivel emelkedett a pedagógusok fizetése szeptemberben, itt nézhetitek meg.

A kar elnöke azt várja a kódextől, hogy tisztázza a szülő-tanár és a tanár-diák együttműködési formák. "A kódex egyértelművé teheti, mi az, amit egy szülő megengedhet a tanárral, óvodapedagógussal szemben, és mi az, amit nem. Segíthet abban, hogy a tanár milyen szülői viselkedést, kérést fogadhat még el, és mi az, amire azt mondhatja, ez nem az én hatásköröm, ezzel a vezetőséghez kell fordulni. Nem biztos, hogy egy kezdő kolléga kiismeri magát olyan helyzetekben, melyekbe korábban nem került, és az etikai kódex segítségével könnyebben eligazodhat" - mondta. 

A kódex alapján a kar etitkai bizottsága eljárást is folytathat a tagok ellen, a problémát pedig egy kolléga, egy szülő és egy diák is jelentheti. Horváth Péter szerint ez segítheti a tanárokat, mivel tisztázhatják a "hamis szóbeszédeket, pletykákat".

Elmondta: a kódex megelőzhet olyan problémákat, amelyekből később nagy felháborodást és port felverő indulatok és viharok születnének. "Ha még időben észlel egy tantestület egy problémát, és időben elkezdődik az etikai eljárást, akkor az, aki talán nem is gondolta, hogy ebből baj lehet, kap egy figyelmeztetést, hogy ezt így nem szabad, például egy szülő-tanár vagy egy tanár-diák viszonyban" - tette hozzá. 

"Az etikai eljárások vége nem tartalmaz szankciót, csak figyelmeztetést. Ha valaki etikai vétséget is követ el, elvehetik a kedvezményét, vagy megszüntethetik a tisztségviselői kinevezését. Az etikai bizottság nem bíróság, és nem is munkáltató. Nem tud és nem is akar kirúgni, a pályáról elűzni embereket, csak felhívja a figyelmet arra, hogy a tanár milyen hibát követett el" - magyarázta Horváth Péter. "Az is könnyen lehet, hogy az eljárás a tanár számára zárul megnyugtató eredménnyel" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nem érezhetik-e úgy a tanárok, hogy még inkább szűkül a szabadságuk, a diákok és a szülők kezébe pedig újabb eszköz kerül, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elmondta: az Etikai Bizottság tagjai a terület pedagógusai által választott küldöttekből fognak kikerülni, maguk is tanárok, akik tudják, milyen problémák merülhetnek fel. "Reményeim szerint olyan embereket támogat a pedagógus tagság, akikben megbízik" - tette hozzá. 

"A bizottság feladata nem az lesz, hogy szankcionáljon és megfeleljen szülői vagy diák igényeknek, hanem a pedagógustársadalom etikái, normái szerint próbálja ellátni a feladatát. Az Etikai Bizottság a jogi kategóriát el nem érő helyzeteket próbálja majd kezelni" - mondta Horváth Péter. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!