szerző:
Eduline

Pozsonyban is komoly demonstrációt szerveznek a pedagógusok. A Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) szervezi a megmozdulást, amihez több szlovákiai magyar oktatási szervezet is csatlakozik. Sőt, magyar szónok is lesz a felszólalók között.

©

A pedagógusok a tüntetésen a már jól ismert követeléseiknek akarnak nyomatékot adni.Szeretnének béremelést, többletforrást az oktatási rendszerbe, illetve szeretnék, ha átalakítanák a tanárok továbbképzési rendszerét.

Az induló osztályokra vonatkozó létszámkorlátok a szlovákiai magyar iskolák egy részét a bezárás fenyegeti, ezért magyarul is felszólalnak majd a tüntetésen - írja a pozsonyi Új Szó.

Közben az MTI arról ír, hogy az ISU felfüggeszti a januárban kezdett határozatlan idejű sztrájkot, de a sztrájkkészültség megmarad.

A sztrájkban összesen 15 ezer pedagógus vett részt - írja a Paraméter az ISU-ra hivatkozva.

A tüntetéseket és sztrájkot szervező pedagógusok gyakorlatilag semmit sem értek el a választásra készülő kormánypártnál, de közben a nővérek és a felsőoktatásban dolgozók is csatlakoztak a küzdelmükhöz. Amennyiben nem teljesülnek a tanárok követelései, szolidaritásból elképzelhető, hogy az egyetemek bénulnak meg a nyári szemeszter kezdetén.

A szlovák tanárok egyébként az OECD-felmérés szerint átlagosan többet keresnek magyarországi kollégáiknál, de ez is csak az utolsó előtti helyre elég a listán.

A szlovákiai tanárok akcióját itt hasonlítottuk össze a magyarokéval.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!