szerző:
Eduline

A tankötelezettség korhatárának 18 évre történő visszaállítását, a felsőoktatási törvény visszavonását, az egyetemi autonómia helyreállítását és önálló oktatási minisztériumot követel többek között a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete abban a tízpontos petícióban, amelyet a kormányfőnek címeztek. A csütörtöki demonstrációjuk követeléseit összefoglaló petíciót szerdán délután adták át a Miniszterelnökség képviselőinek a fővárosban.

©

Mendrey László, a PDSZ elnöke újságírók előtt ezt azzal indokolta, hogy a demonstráció várhatóan estébe nyúlik majd és nem kívánják, hogy akkor kelljen a dokumentumot az illetékeseknek átvenniük.

Rámutatott: felszólítják a kormányt és a szaktárca vezetőjét, tegyenek radikális lépéseket annak érdekében, hogy a közoktatás eredményes pályára álljon. Szólt arról, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ plusz 17 milliárdos forrással számolhat, de ez arra nem elég, hogy a pedagógusok soros béremelése megvalósuljon. A nem pedagógus dolgozók 2008 óta egy árva fillér béremelést nem kaptak - fogalmazott.

Levelükben arra is felhívják a miniszterelnök figyelmét, hogy a pedagógus életpálya bevezetése óta a fizetések növekedését lenullázta a munkaterhelés. „A nem-pedagógus oktatási dolgozók fizetését nem rendezte a kormányzat. Veszélyben az oktatás minősége, veszélyben a jövő! A közszférában dolgozók bérét 2008 óta egy forinttal sem emelték, ez elfogadhatatlan!” – írták közleményükben.

Kitért arra is, hogy a sztrájktárgyalások eredménytelenek voltak és hónapok óta nem kapnak választ arra, hogy a közoktatásban milyen feltételek mellett lehet munkabeszüntetést megvalósítani. A demonstráció nem kizárólag az oktatásról és a pedagógusokról szól, szolidaritásukat kívánják kifejezni a közszféra, azon belül is az egészségügy és a szociális ágazat dolgozóival is. Az "Emmi-sújtotta övezetben" az oktatás, az egészségügy és a szociális szféra dolgozói összefognak - mondta.

A petícióban többi között követelik még, hogy valósuljon meg érdemi és nyílt párbeszéd az oktatás résztvevőivel, ne bocsássanak el dolgozókat, hogy azután közmunkásként lényegesen kevesebb bérért foglalkoztassák vissza őket. Elvárják továbbá, hogy legyen lehetőség a sokszor bizonyított - méltán népszerű - tankönyvek ismételt rendelésére, hogy senki ne hagyhassa el az iskolapadot hasznosítható végzettség nélkül, valamint hogy a szegregáció tilalma alól senki se kapjon felmentést.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál záruló vonulásos tüntetést a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete kezdeményezte, partnerei civilek, a Humán Platform, az Oktatói Hálózat, és a Hálózat a Tanszabadságért szervezetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!