szerző:
Eduline

Úgy érzitek, hogy nem sikerült jól az idei felvételi? Nem kell egy évet kihagyni a következő felvételi időszakig! Itt a lista, miket tanulhattok:

©

Ha nem jön össze az idei felvételi, nem kell elkeserednetek, hiszen az OKJ-s képzés akár a következő felvételi időszakban többletpontokat is jelenthet.

Van olyan OKJ-s képzé, amihez nem is kell érettségi

Nem minden OKJ-s képzéshez szükséges érettségi. Rengeteg szakma már általános iskolai végzettséggel is elvégezhető. A képzések neve melletti számok első két számjegye jelzi, milyen iskolai végzettséggel lehet elkezdeni az adott kurzust.

Így végezhettek el egy OKJ-s képzést teljesen ingyen: itt egy fontos feltétel

Állami támogatással végeznétek el egy OKJ-s képzést? Itt van az egyik legfontosabb feltétel. Az egyetem elkezdése előtt szakmát szeretnék szerezni. Bármilyen OKJ-s képzést el lehet végzni államilag támogatott formában? Sajnos nem. Az Országos Képzési Jegyzékben szereplő összes szakképzést nem lehet megtalálni az ingyenesen elvégezhető szakok között - hívja fel a figyelmet korábban a tanfolyamokj.blog.hu.

Érettségi nélkül a következő számokkal jelzett képzések kezdhetőek el:
21: semmilyen iskolai végzettség nem kell hozzá.
31: legalább a nyolc általános iskolai osztály elvégzése kell hozzá.
33: legalább a 10. évfolyam elvégzése kell hozzá.
51: középiskolai végzettség kell hozzá (érettségi nem szükséges, de a középiskola utolsó évfolyamának elvégzése igen)

Ezeket érettségi után végezhetitek el:

52: felső középfokú szakképesítés, amely érettségi végzettséghez kötött, és elsősorban iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg. Illetve ilyen képzési formák a 53, 54 és 55 számmal induló képzések.

Plusz pontot is kaphattok!

A pontszámítási szabályok alapján 32 többletpontot lehet szerezni OKJ-s végzettséggel, de több feltételnek meg kell felelni. Pluszpont csak a 1993 után szerzett, az Országos Képzési Jegyzékben szereplő, 54-es vagy 55-ös szakmaszámú szakképesítésért jár, és csak akkor, ha a szakiránynak megfelelő képzésen tanultok tovább (hogy mi számít szakirányú továbbképzésnek, arról itt tájékozódhattok), és az OKJ-többletpontról az adott képzési terület intézményei közösen döntöttek.

Ingyenes OKJ-s tanfolyamok: kilenc tévhit az államilag támogatott képzésekről

Ha valaki továbbtanuláson gondolkodik, nem csak a főiskola vagy az egyetem jöhet szóba. Rengeteg szakmát lehet elsajátítani az OKJ-s képzéseken. Azonban a képzések körül sok tévhit is kering, most ezekkel számolunk le. 1. tévhit: Minden OKJ-s képzés ingyenes Ez talán a leggyakrabban felmerülő tévhit.