szerző:
Eduline

Az iskolák vezetése ezután is csak nagyon kevés dologban dönthet önállóan, pedig a Klik átalakításánál pont ennek ellenkezőjét ígérték.

©

Bár korábban azt ígérték a Klik átalakulásával kapcsolatban, hogy ezután az iskolaigazgatók jóval szélesebb körben dönthetnek önállóan az eddiginél, ez mégsem volúsul meg - erről ír a Magyar Nemzet.

A lap egy előadás anyagát szerezte meg, mely szerint Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Központ vezetője az egyik tankerületben beszél az új szabályokról.

Az iskolák költségvetését a lap szerint továbbra is a központ és a tankerületek fogják megtervezni, a munkáltatói jogkört a tankerületek gyakorolják, és itt döntenek majd a gazdálkodást és a személyügyi adminisztrációs kérdésekben is.

A gazdálkosádi önállóság csak a tankerület által megszabott esetekben és költségvetési keretek között valósulhat meg. A lap szerint az intézmények kizárólag a kis értékű beszerzésekben járhatnak el önállóan.

A munkáltatói jogkörök tekintetében bár javasolatot tehet az igazgató, ezzel ellentétes döntést is hozhat a központ. Ez azon esetekben fordulhat elő, amikor a tankerület és az igazgató nem ért egyet egy döntéssel kapcsolatban.

Szintén érdekes, hogy az igazgatók csak olyan esetekben gyakorolhatnak munkáltatói jogokat, ha nincs költségvetési vonzata. Így például elrendelhetnek helyettesítést, de csak akkor, ha nem jár helyettesítési díj megállapításával - írja a lap.