szerző:
Eduline

Teljes mértékben elutasítja a Nemzeti Pedagógus Kar által készített etikai kódexet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Petíciót is indítottak ellene.

Szájkosarat raknának a tanárokra az új etikai kódexszel a szakszervezet szerint
©

Petícióval tiltakozik a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Nemzeti Pedagógus Kar által készített etikai kódex tervezete ellen, amely többek között a tanárok magánéletével és megjelenésével kapcsolatban is tartalmaz irányelveket, sőt, a pedagógusoktól a kiégés elleni küzdelmet és az Alaptörvényhez való hűséget is elvárnák.

A PDSZ már korábban kiadott egy közleményt, amely szerint a kódex szellemisége a pedagógust "önálló értékrend nélküli, iránymutatásra szoruló végrehajtó vazallusnak tekinti", ami szemben áll azzal, akit alkotó értelmiséginek neveznek, és aki nélkül "nincs kilábalás a közoktatás mély válságából". A szakszervezet szerint a kódex meghatározásai nem elég pontosak, a követelmények pedig a személyes szabadságba ütköznek, vagy teljesen idegen a mai iskolától.

Az országos választmány egyhangú döntéssel utasította el az etikai kódex tervezetét, és számítanak a többi szervezet hasonló reakciójára is - áll a petícióban. ''Annak érdekében azonban, hogy megtudjuk mit gondol az „átlagember”, on-line petíciót indítunk. Ebben arra kérjük az aláírókat, hogy csatlakozva a PDSZ állásfoglalásához, utasítsák el a „korbács és szájkosár” kódex tervezetét!'' - írják. Azt, hogy a tanároknál mi verte ki a leginkább a biztosítékot, itt nézhetitek meg.

Ilyen lesz a következő tanév

A következő tanév diákokat érintő változásairól itt, a tanárokat érintő újdonságokról pedig itt olvashattok. A tanév legfontosabb dátumait itt találjátok.

A Nemzeti Pedagógus Kar által készített etikai kódexről itt, a tanárok reakciójáról itt, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete álláspontjáról pedig itt olvashattok.

Szeptembertől már minden általános iskolás és középiskolás diáknak heti öt tesiórája lesz - annak ellenére, hogy több mint ötezer feladatellátási helyen nincs tornaterem vagy tornaszoba. Lehet, hogy hamarosan jön a mindennapos éneklés is: erről itt találjátok cikkünket, a legviccesebb mémeket pedig itt nézhetitek meg.

Az 1-4. osztályosok óraszámait itt, az 5-8. évfolyam kerettantervét pedig itt találjátok. Azt, hogy mit fognak tanulni a gimnazisták, itt nézhetitek meg, a szakközépiskolások óratervéről itt, a szakiskolásokéról pedig itt olvashattok. A nyolcosztályos gimnáziumok óraszámait itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!