szerző:
Eduline

Nagyon sokan kérdezték tőlünk az elmúlt napokban, kiből lehet magántanuló. A tanár, a szülő vagy a diák dönthet az otthoni tanulás mellett? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

©

Milyen indokkal hagyhatjátok ott a nappali tagozatot?

Bárki dönthet úgy, hogy magánúton szeretne tanulni. Leggyakrabban a komoly tanulási, beilleszkedési vagy magatartási zavarokkal küzdő, illetve fogyatékkal élő gyerekeknek javasolják, de gyakori eset az is, hogy túlkoros diákok szülei kérik az otthoni tanulást.

Hogyan lehettek magántanulók?

A gyermekjóléti szolgálat vizsgáljameg, hogy az adott diák képes lesz-e otthon is megfelelő szinten elsajátítani a tananyagot. Ha úgy látják, hogy nem, értesítik a jegyzőt, ezután ő dönt a kérdésben.

Ha nincs akadálya a magántanulói státusznak, általában megadják az engedélyt. Sajátos nevelési igényű és fogyatékkal, betegséggel élő diák esetében az illetékes szakértői bizottság, nevelési tanácsadó, illetve kezelőorvos javasolja az otthoni felkészülést.

Nem kell bejárni az iskolába?

A magántanulót elvileg automatikusan felmentik az összes kötelező iskolai foglalkozás alól, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne ülhetne be az órákra - ezt azonban jeleznie kell az igazgatónak. Napközis is lehet, ha a szülő kéri.

Nincsenek jegyek?

A szorgalmat és magatartást nem osztályozzák, de minden más tárgyból vizsgázni kell – hogy milyen módon és milyen gyakran, arról az iskola dönt. A sajátos nevelési igényű és fogyatékkal élő tanulókat az iskola által küldött pedagógusok készítik fel, ahol viszont a szülő döntött az otthoni tanulásról, az ő felelőssége, hogy megfelelő ütemben haladjanak a tananyaggal.

Kevesebb juttatás jár a családnak, ha a gyerek magántanuló?

Nem, a szülők ugyanúgy megkapják a gyerekek után a családi pótlékot, és jogosultság esetén jár az ingyenes tankönyv is. Még több részletet találtok itt.