szerző:
eduline/mti

Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák listáját.

Az Oktatási Hivatal honlapján nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgát szervező középiskolák listáját. A mostani felvételiken mintegy ötszáz intézmény írta elő, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. A jelentkezési határidő december 10., a jelentkezési lapokat innen tölthetitek le. A négyosztályos középiskolák 2012-es felvételi feladatlapjait és a megoldókulcsokat itt nézhetitek meg.

Végzősök a budapesti Zrínyi Gimnáziumban

A középfokú iskolák az utóbbi hetekben közzétették felvételi tájékoztatójukat, amelyekben meghatározták, milyen osztályokat indítanak majd a 2012/2013-as tanévben, és megjelölték azt is, hogy - az adott jogszabályi keretek között - milyen felvételi eljárással veszik fel a tanulókat.

Az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulókat. Mintegy ötszáz középfokú iskola viszont előírta, hogy a hozzájuk jelentkező tanulók előzetesen vegyenek részt a központi írásbeliken. Ha tehát egy tanuló úgy tervezi, hogy februárban ilyen iskolába is beadja felvételi jelentkezését, részt kell vennie a központi írásbeli vizsgákon. A mostani eljárásban 625 iskola szervez ilyen vizsgát. A 2011-es írásbeli felvételiről szóló összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A hivatal azt javasolja, hogy az érintett diákok és szüleik mielőbb tájékozódjanak a középiskolák kínálatáról, és - ha a választott iskolákban a felvételihez erre szükség van - a tanulók jelentkezzenek az írásbeli felvételi vizsga megírására valamelyik, a listán szereplő intézményben.

A 2011-es középiskolai írásbeli felvételi feladatsorai és megoldókulcsai

A 2011-es középiskolai felvételi feladatlapjai és javítókulcsai - négy évfolyamos középiskolába jelentkezőknek

Magyar nyelv és irodalom feladatlap

Magyar nyelv és irodalom javítókulcs

Matematika feladatlap

Matematika javítókulcs

A 2011-es középiskolai felvételi feladatlapjai és javítókulcsai - hat évfolyamos középiskolába jelentkezőknek

Magyar nyelv és irodalom feladatlap

Magyar nyelv és irodalom javítókulcs

Matematika feladatlap

Matematika javítókulcs

A 2011-es középiskolai felvételi feladatlapjai és javítókulcsai - nyolc évfolyamos középiskolába jelentkezőknek

Magyar nyelv és irodalom feladatlap

Magyar nyelv és irodalom javítókulcs

Matematika feladatlap

Matematika javítókulcs

A jelentkezés jogszabályi határideje 2011. december 10., de mivel ez a nap ebben az évben nem munkanapra esik, a jelentkezési lap benyújtásának határideje december 12. A felvételivel és ezen belül a központi írásbelivel kapcsolatos minden információ megtalálható az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) a Közoktatás/Középfokú beiskolázás cím alatt. Itt láthatók a különböző iskolatípusoknak megfelelően az írásbeli vizsgát szervező intézmények listái, és letölthetők az írásbeli vizsgákra való jelentkezési lapok is.

Vizsgaidőpontok, határidők

A tanév rendje szerint a központi írásbeli vizsgákat országosan meghatározott időpontban kell megszervezni, így a 6 és a 8 évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők számára 2012. január 20-án 14 órától, a 9. évfolyamra az általános tantervű képzésre és a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjába jelentkezők számára január 21-én 10 órától. A pótló írásbeli vizsgákat január 26-án 14 órától tartják. Pótló írásbeli vizsgát azok a tanulók írhatnak, akik az előző írásbelin alapos ok miatt nem tudtak részt venni.

Vizsgaismétlésre nincs mód, minden tanuló csak egyszer tehet azonos típusú és fajtájú központi írásbeli vizsgát. A tanulóknak a központi írásbeli vizsgára személyazonosításra alkalmas igazolványt - diákigazolványt vagy személyi igazolványt - kell magukkal vinniük. A központi írásbeli vizsgán - körzőn és vonalzón kívül - semmiféle segédeszköz (például számológép) nem használható. A felvételi feladatlapokat tollal kell kitölteni.