szerző:
Eduline

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium, valamint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium vezeti a HVG 2018-as középiskolai rangsorát. Ezen a héten jelenik meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Ahogy az előző években, úgy az idén is a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium áll a HVG gimnáziumi rangsorának élén, az intézmény két - a matematikai kompetenciamérés és a matematikaérettségi eredménye alapján összeállított - alrangsorban is az első helyet szerezte meg. A Fazekason kívül ez csak az összesített rangsorban második helyen álló budapesti Eötvös József Gimnáziumnak sikerült, amely a szövegértési kompetenciamérés átlagpontszáma és a felvételi eredmények alapján az ország összes gimnáziumát lekörözte.

A harmadik helyen az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai minden évben nagyon jól szerepelnek, egymást váltják a listán - idén a Radnóti lett közülük a legjobb, de az első tízbe került a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium is.

Összesített rang

Intézmény

1.

Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

2.

Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium

3.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium (Budapest)

4.

Budapest I. Kerületi Toldy Ferenc Gimnázium

5.

Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)

6.

Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola (Budapest)

7.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium (Budapest)

8.

Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium

9.

Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)

10.

Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium

"A legjobb vidéki intézmény idén a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium lett, amely elcsípte a rangsor kilencedik helyét. Sikerét annak köszönheti, hogy három alrangsorban is a legjobb tízbe került, igaz, egyikben sem lett első. A debreceni Fazekas a tizedik, a veszprémi Lovassy Gimnázium éppen hogy csak kicsúszott az első tízből" - olvasható a kiadványban.

Egyházi intézmény is szerepel az első tízben, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium az ötödik helyet szerezte meg - az egyházi iskolák egyébként is jó eredményeket értek el, a százas lista egyötödét egyházi fenntartású intézmények foglalják el.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

"Tudatában vagyunk annak, hogy a jó iskola számos jellemzője nem jeleníthető meg sorba rendezhető értékekkel. Célunk az, hogy a sorrendképző mutatók az iskolák többségére alkalmazhatók, azonos elven kialakíthatók és jellemzőek legyenek" - olvasható a kiadványban.

A HVG 2018-as középiskolai rangsorának összeállítói ezért figyelembe vették a 10. évfolyamosok kötelező és egységes, 2016-os országos kompetenciamérésének eredményeit, a 2016-os tavaszi, közép- és emelt szintű érettségi eredményeit magyar nyelvből és irodalomból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint a középiskolákból a hazai felsőoktatásba 2016-ban felvételt nyert diákok felvételi pontszámának átlagát.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, kollégiumokról, érettségihez szükséges közösségi szolgálatról, az iskolák internetes jelenlétéről, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt.