szerző:
Eduline

Miért olyan elterjedt a nézet, hogy az emberi lélek 21 grammot nyom, miért pont ennyit, és mi ebből az igazság? Újabb tudományos tévhitet leplezünk le.

 

©

Bizonyára hallottatok arról az elképzelésről, hogy az emberi test a halál pillanatában 21 grammot veszít a súlyából. A 20. századi amerikai orvos, Duncan MacDougall meggyőződése szerint ez a lélek súlya. A kísérletsorozat azonban, amellyel erre a következtetésre jutott, több sebből is vérzik - mutat rá az Urbanlegends.

MacDougall tüdővészes betegeken próbálta meg igazolni a mérhető lélek elméletét. Ehhez mindössze hat embert vizsgált meg, mindannyiukat haláluk előtt egy nagy ipari mérlegre fektette, majd figyelte a súlyukat. Azt állapította meg, hogy a halál beálltakor hirtelen és látványosan következik be a súlyvesztés, amelyet a hat vizsgálat alapján átlagosan 21 grammban állapított meg. A hat ember mellett tizenöt kutyát is mérlegre tett, az ő esetükben azonban nem tapasztalt ilyet - ez pedig összecsengett vallási meggyőződésével is, miszerint az állatoknak nincs lelkük.

Első kritikusa Augustus P. Clarke volt, szerinte a súlyvesztés azért történik, mert a halál beálltakor a tüdő nem hűti tovább a vért, így hirtelen megemelkedik a test hőmérséklete és vele együtt megugrik az izzadás mértéke is, a híres "21" gramm pedig az elpárolgó verejték. A kutyáknak viszont alig van izzadságmirigyük, a testüket ugyanis lihegéssel hűtik, náluk ezért nem tapasztalhatott MacDougall hasonló súlyvesztést.

Ráadásul MacDougall a 21 grammot is túlságosan erőltette. Hat páciense közül volt, akinél elsőre kijött az ominózus érték, míg máskor csak több részletben, összeadva jutott el idáig, két esetben pedig saját maga minősítette érvénytelennek a mérést. Akkoriban pedig még a halál beálltának pontos idejét sem tudták könnyen meghatározni.

MacDougall időközben a lélek kutatásának megszállottja lett. Négy évvel később, 1911-ben a New York Times, amely az első eredményeit is közölte, arról írt, hogy az orvos megtalálta a testet elhagyó lélek lefényképezésének módját. Ezután többször nem számoltak be az eredményeiről, MacDougall pedig kilenc év múlva elhalálozott.

Még több tudományos tény és tévhit

Négy tudományos tény, amit biztosan nem tudtatok

Megint megdőlt valami, amit eddig igaznak hittünk

Ez sem úgy van, ahogyan az iskolában tanították

Ma is érdemes volt felkelni: a paradicsom tényleg gyümölcs

Öt tudományos tény, amire mindig is kíváncsiak voltunk

Nyolc (meglepő) tudományos tény, amit nem tanítanak az iskolában

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!