szerző:
MTI

Morvai Krisztina a szülők kérésére nem tarthatta meg csütörtökön a már korábban egyeztetett előadását a roma...

Morvai Krisztina a szülők kérésére nem tarthatta meg csütörtökön a már korábban egyeztetett előadását a roma fiatalokat oktató pécsi Gandhi Gimnáziumban – adta hírül a PécsMa.hu internetes hírportál csütörtökön.

Morvai Krisztina

A lap információi szerint Morvai Krisztina már az iskola vezetőivel beszélgetett, amikor megkérték, hogy távozzon – mondta el maga az érintett jobbikos politikus egy pécsi fórumon, amelyet a cigány-magyar együttélés problémáival kapcsolatban rendeztek a meszesi Pákolitz István Közösségi Házban.     

A fórumon a politikus elmondta: örömmel fogadta el a pécsi Gandhi Gimnázium meghívását, ahol többek között az iskola tanulóinak egy rendhagyó történelemórát tartott volna, amelyen a roma diákok – az együttélésből fakadó feszültséggel kapcsolatos – álláspontjára lett volna leginkább kíváncsi. Erre azonban nem kerülhetett sor. Éppen az intézmény vezetőségével beszélgetett, amikor az iskolatitkár „fontos telefonhoz” hívta a Gandhi igazgatóját, aki visszatérve közölte vele, hogy mégsem tarthatják meg az előre megbeszélt programokat.    

A pécsi Gandhi Gimnázium
©

A Gandhi Gimnázium igazgatója, Gidáné Orsós Erzsébet a PécsMa.hu-nak az eset kapcsán azt mondta: néhány szülő kérte, hogy ne tartsa meg a történelemórát Morvai Krisztina, s ezt napközben az iskolatitkárnak is jelezték. Ő „mérlegelés után” úgy döntött, hogy enged a szülőknek, s ezért kérte az európai parlamenti képviselőt a távozásra, aki ezt tudomásul vette.     

Mint azt az igazgató elmondta, a képviselőt egy az uniót bemutató projektjük keretében hívták meg az iskolába, de ugyanígy tettek más EP-képviselőkkel is. Így például Göncz Kinga és Járóka Lívia is jelezte már, hogy szívesen eljönnek a Gandhi Gimnáziumba.     

Mint mondta, egyáltalán nem hitte volna azt, hogy problémát okozhat Morvai Krisztina jelenléte, szerinte ugyanis mindenki felé nyitottnak kell lenniük, hiszen így folytathatnak igazi párbeszédet a többségi társadalommal az őket érintő rendkívül fontos ügyekről. Mint mondta, át kell gondolniuk az uniós projekt jövőjét, s kérdés, hogy történtek után másokat is fogadnak e program keretében.