szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Három nap hiányzást igazolhatnak a szülők az iskolákban: a rendszer azonban csalásra kényszerítheti a családokat és a gyermekorvosokat.

A házi gyermekorvosokat tömörítő szervezet évek óta küzd azért, hogy a jogalkotó ne hárítsa át a felelősséget az orvosokra olyan esetekben, amikor nem kezelésről, hanem vagy családi programokról, esetleg orvosi beavatkozást nem igénylő, könnyű lefolyású betegségekről van szó - írja az Index.

Márpedig a szülő az orvost kéri, mert márciusig a szülő éves igazolási lehetőségei elfogytak, így a gyerek csak akkor maradhat otthon tanulni, ha erre orvosi igazolásos „alibit” szerez. Az orvos viszont semmiféle okirat-hamisítási ügybe nem keveredhet bele. Éppen az ilyen esetek miatt a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete évek óta küzd azért, hogy szülessen országos szabályozás, amely a mostani gyakorlat szerinti 3 napot mondjuk 15 szülő által igazolható napra emeli. Ugyanis a házi gyermekorvosok 95 százaléka úgy gondolja, hogy enyhe betegség esetén a szülő is alkalmas at otthoni kezelésre.

Szülői igazolások: két iskolában már változtattak a szabályokon

Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már változtattak a szabályozásukon, egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő - mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke.

Az Index azt is meg akarta tudni, mit terveznek megváltoztatni az Emberi Erőforrások Minisztériumánál, miután hosszú éveken át sokszor megismételték: nem nyúlnak a rendszerhez, a házirendek az iskolák felelősségi körében maradnak.

Az Emmi sajtóosztálya annyit válaszolt: a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló miniszteri rendelet szerint a beteg gyermek, tanuló az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt. „Azt, hogy a gyermek, a tanuló ismét egészséges, és látogathatja a nevelési-oktatási intézményt, részt vehet a foglalkozásokon, orvosnak kell igazolnia” - írták, felidézve azt is, számtalanszor egyértelművé tették a nyilvánosságnak: az iskolák házirendjének rendszerét, az intézmények autonómiáját ebben a kérdésben jónak látják, „a minisztérium részéről tehát nem merül fel új szabályozás szükséglete”.

Ugyanakkor azt is hozzátették: „az iskola minden diákjának és nevelőjének az az érdeke, hogy a gyermekek egészségesen járjanak iskolába. Az iskolai igazolások orvosi kiadásával kapcsolatban jelenleg egyeztetések folynak.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!